друкувати


Івано-франківці взяли участь у Міжнародному фестивалі балету

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-04 02:00:23

IX Міжнародний фестиваль дитячих балетних вистав «Гран Па» зібрав у ці дні кращих юних танцівників України та зарубіжних країн у Донецькому театрі опери й балету.

Ініціатором цього унікального мистецького свята став художній керівник театру, народний артист України Вадим Писарєв.

Програма цьогорічного фестивалю була насичена, різноманітна й цікава. Перш за все це творчий звіт хореографічних навчальних закладів, які продемонстрували на донецькій сцені свої найкращі постановки. Право відкрити фестиваль 30 березня було надане Імператорській школі російського балету (м.Санкт-Петербург - Пушкін). Вона була створена у 1991 році лауреатом міжнародних конкурсів Олександрою Антонеллі, яка і до сьогодні є її художнім керівником і балетмейстером. У Донецьку цей творчий колектив влаштував вечір одноактних балетів у двох відділеннях. До програми було включено «Маркитанку» П.Цуні , «Корсара» А.Адана, «Аполлона й муз» Л.Бетховена та «Шопеніану».

Наступного дня на сцену вийшли учні Київського державного хореографічного училища. Вони продемонстрували «Дефіле на музику П.Чайковського» у постановці екс-киянина Ярослава Іваненка, який нині працює у Гамбурзі (Німеччина). Цього ж дня увечері фестивальну естафету підхопили представники Московського хореографічного училища при театрі танцю «Гжель», представивши глядачам свої зразки класичної й сучасної хореографії.

В заключний день фестивалю Балетний театр Харківської хореографічної школи порадував присутніх виставою «Лускунчик» П.Чайковського. А у вечорі кращим із кращих юних танцюристів було надано право виступити у заключному гала-концерті. Серед них були представники вже названих тут колективів, а також вихованці Норвезької хореографічної школи «Російський балет», Терада Балет Арт Скул (Японія), хореографічної школи «Фантазія-Балет» з Об'єднаних Арабських Еміратів, танцюристи з Мінська й Кишинева. Україна була представлена посланцями Львова, Харкова, Миколаєва, Івано-Франківська і, звичайно ж, учнями Школи хореографічної майстерності Вадима Писарева.

Фестиваль суттєво доповнили заняття для юних танцівників у майстер-класах, творчі зустрічі з Вадимом Писарєвим, Олександрою Антонеллі, Володимиром Захаровим (РФ), Ірен Аарсет-Йохансен (Норвегія), Світланою Аль Неяді (ОАЕ) та іншими досвідченими наставниками творчої юні. Зібравшись за «круглим столом», педагоги поділилися своїми думками відносно проблем класичного й сучасного балетного мистецтва.

Джерело: Управління культури Івано-Франківської ОДА