друкувати


12 відреконструйованих творів сакрального мистецтва

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-02 03:00:56

В обласному краєзнавчому музеї 29 березня відкрили виставку 12 відреконструйованих творів сакрального мистецтва в межах проекту автора Валерія Твердохліба "Врятуймо скарби разом" та фотовиставки голови національної спілки фотохудожників Івано-Франківська Юрія Бакая "Образи Світлих".

На відкриття прийшли представники управління культури,слово тримав заступник начальника Василь Тимків. Виступаючий привітав усіх з відкриттям експозиції,подякував за фахову та якісну роботу, за безцінний збережений скарб на майбутнє.

Проект "Врятуймо скарби разом!" триває. В рамках акції , яка розпочалася ще в 2009 році за підтримки владик церков і тогочасного керівництва області,громаді міста було презентовано дванадцять прекрасних відреставрованих ікон, які десятиліттями перебували в запасниках і чекали порятунку,а тепер стали окрасою збірки Івано-Франківського Краєзнавчого музею.

Серед представлених творів ікони: "Святий Миколай" і "Святий Антоній Падевський" 18 ст., "Святий Йосафат Кунцевич" 19 ст., феретрон (двохстороння ікона) "Св.Миколай та Новозавітня Трійця" 18 ст., хоругва "Свята Катерина і Святий Миколай" 19 ст.

Окрім ікон, для реставрації були відібрані скульптури двох апостолів 19 ст., дерев'янне "Розпяття" 19 ст., "Богородиця з Ісусом" Джозефа Облеттера 19 ст., та гуцульський "Свічник - Трійця" початок 19 ст. - запис 1875 року. Історія і сюжети представлених творів досить цікаві та незвичайні, в чому відвідувачі змогли переконатися на відкритті виставки.

Всі ці твори є маловідомими й недослідженими зразками іконопису та скульптури Галичини, які були відновлені в реставраційному відділі музею. Молоді реставратори Орест Кейван та Соломия Сташків-Олійник на чолі з завідувачем відділу реставрації - Валерієм Твердохлібом фахово і якісно виконали свою роботу.

Ця виставка - співпраця багатьох: реставраторів,меценатів, журналістів, громадських організацій,благодійних фондів. Цей проект, як сверджує реставратор Валерій Трвердохліб присвячена дітям,маленьким відвідувачам музею,які стали першими жертводавцями,та вірить в те,що небайдужі люди, які люблять своє місто і свою культуру допоможуть в реставрації наступних творів.

Джерело: Управління культури Івано-Франківської ОДА