друкувати


Фестиваль "Сакральний світ Трипілля" завершився

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-30 12:00:08

Масштабний фестиваль «Сакральний світ Трипілля» завершився. Впродовж місяця на Прикарпатті експонували виставку, яка ілюструє еволюцію українського мистецтва від самих витоків. Його наріжним каменем вважають надбання саме цієї прадавньої культури.

У дослідженнях Трипілля й досі багато «білих плям» та помилкових стереотипів. До прикладу, більшість схильна асоціювати культуру виключно з однойменним селом на Київщині та Центральною Україною. Однак Західний регіон не менш багатий на трипільські артефакти.

Саме на Тернопільщині знаходиться легендарна печера Вертеба — унікальний 9-кілометровий лабіринт, якому понад 5 тисячоліть. Численний спадок раннього етапу Трипільської цивілізації виявили і поблизу Івано-Франківська.

До подальших досліджень безцінної історичної пам'яті науковці прагнуть залучити молодь. Археологічні розкопки на Івано-Франківщині проводитимуть за рік або два — після геомагнітного сканування відповідної території. Цей процес потребуватиме волонтерів, серед яких, ймовірно, виявляться й учасники фестивалю «Сакральний світ Трипілля». Адже певну підготовку вони вже пройшли.

Джерело: Радіо «Західний полюс»