друкувати


Премію імені Ярослава Лукавецького вручили двом митцям Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-29 04:00:37

У Музеї мистецтв Прикарпаття двом митцям краю вручили премію імені Ярослава Лукавецького в галузі мистецтва та архітектури і народного декоративно-ужиткового мистецтва.

У номінації «Образотворче мистецтво» за підсумками минулого року найкращими визнані роботи 54-річного художника з Гуцульщини Мирослава Ясінського.

Серед народних майстрів кращою стала вишивальниця з Покуття, селища Заболотів Євдокія Аннюк, яка на інвалідному візку - понад 10 років (однією рукою майстриня вишила понад тисячу картин). Жінка тішиться, що має можливість передавати своє вміння учням. Обидва митці є учасниками багатьох національних та міжнародних виставок.

«За останні 20-30 років в мистецтві Прикарпаття з’явились нові тенденції, які мають самобутнє забарвлення і вписують свою мистецьку сторінку в історію культури і мистецтва нашого краю», – зазначив начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак.

«У творчому доробку Мирослава Ясінського – понад 10 персональних виставок, в тому числі експозиції в Парижі, Версалі, Берліні, Канаді, США. Як зізнається художник, три теми для нього є домінуючими: сакральна, народне мистецтво та жінка. Нині він працює у творчій майстерні в Коломиї.

Довідково: Премія імені Ярослава Лукавецького в галузі мистецтва та архітектури і народного декоративно-ужиткового мистецтва заснована в 2002 році Івано-Франківською облдержадміністрацією «з метою популяризації кращих творів мистецтва, архітектури і дизайну, піднесення їхньої ролі у духовному відродженні та естетичному вихованні». За 2011 рік номінантів премії в галузі архітектури не було.

Ярослав Лукавецький (1908-1993) – відомий український живописець, театральний художник, архітектор, член Спілки художників (1947). Уродженець міста Снятина. Ім’я Ярослава Лукавецького – серед учнів Олекси Новаківського та учасників знаної мистецької студентської організації «Зарево» (1933-1936). 1957 року Ярослав Лукавецький організував при Будинку піонерів у Снятині художню студію. Викладав у Снятинському культосвітньому училищі та загальноосвітніх школах.30 років працював у відділі архітектури при Снятинському райвиконкомі. З нагоди 800-ліття Снятина (1958) зробив цікавий значок, поштову листівку, емблеми.

Відбулося декілька виставок художника Ярослава Лукавецького. 1991 року Івано-Франківський художній музей організував виставку і видав каталог, який містить перелік творів художника, зокрема – театральних. Спеціальний каталог видано до виставки Ярослава Лукавецького, яка відбулася 1998 року в Національному музеї у Львові.

У приватному архіві сина художника, Мирона, збереглися твори митця, ескізи театральних декорацій та костюмів. Особливо цінним для нас є рукопис спогадів художника – «Знівечені сподівання». Похований у м.Снятині. Ім’я Ярослава Лукавецького носить одна із вулиць в його рідному місті.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА