друкувати


"Сватання на Гончарівці" зібрало повний зал

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-11 04:02:19

Вечір 6 березня по праву можна назвати театральним. Адже саме тоді до Кам’янець-Подільського міського будинку культури у рамках свого гастрольного турне завітав Коломийський академічний драматичний театр ім. І.Озаркевича з добре відомою класичною музичною комедією «Сватання на Гончарівці» за п’єсою Г.Квітки-Основ’яненка.

Вже сотні раз переграний сюжет майже двохсотрічної давнини під керівництвом режисера-постановника народного артиста України Олега Мосійчука розкривається непідробною високопрофесійною грою, щирими почуттями та емоціями.

Це історія про двох молодих, які щиро кохають один одного, але через соціальну нерівність не можуть поєднатися у шлюбі. «Хіба ж рівня кріпак вільній селянці?», – говорить матір головної героїні Уляни. Проте справжня любов здатна здолати будь-які перешкоди.

Майстерною грою відзначилися персонажі Стецька, роль якого виконав Василь Швець, закохана пара Олексія та Уляни (Роман Мардарій та Мальвіна Галунка), корислива матір Уляни Одарка (Надія Комарова), та батько-п’яниця Прокіп (Петро Чичук), військовий, що пройшов і Крим, і Рим, – Йосип Скорик (Богдан Базилевич).

Зал голосно аплодував, коли театральне дійство відбувалося навколо дурнуватого парубка Стецька. Кожен його жарт знаходив відгук в аудиторії, адже «це тільки вдень у нього не всі вдома, а до вечора (на сватання –авт.) посходяться». Ну той що, що Стецько дурний, зате женитися ж хочеться. Адже «така мода пішла, що тепер тільки за розумних ідуть. Так у нас і люди переведуться: за дурних не йдуть, а мудрих ніде взяти...» тощо.

Логічним довершенням постановки став музичний супровід п’єси, яка позиціонує себе як музична комедія. Прикро лише, що усі українські народні пісні виконувалися під фонограму. Проте майстерна гра та стовідсоткове вживання в роль подарувало глядачеві максимум задоволення, і зал скандував оваціями.

Джерело: Газета Експрес-Поділля