друкувати


В Івано-Франківську знову змагатимуться роботи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-15 09:15:27

Перегони роботів знову прийдуть до Івано-Франківська. Як повідомили представники робототехнічних команд івано-франківських приватного університету «Галицька академія» та Національного університету нафти і газу, 17 березня, з 11.00 години на розгорнутій в приміщенні бібліотеки «Галицької академії» трасі відбудуться змагання 5-го етапу Міжнародного чемпіонату з перегонів роботів «Roborace – 2011/2012».

Як стверджує тренер команди «Вестпоінт» завідувач кафедри комп’ютерної інженерії університету «Галицька академія» Степан Мельничук, на івано-франківській трасі буде 10 кіл, які необхідно буде пройти за мінімальний відрізок часу. «Якщо робот приходить на фініш першим, команда отримує перше місце у змаганнях», – зазначає тренер.

Зі слів доцента тієї ж кафедри Миколи Козленка, усі роботи, які братимуть участь у перегонах, мають певний набір обов’язкових елементів, які відрізняють їх від звичайних самохідних механізмів. Це, зокрема, силова установка (переважно два двигуни), виконавчі механізми, які відповідають за автономний поворот ведучих коліс, плати з електронікою, в тому числі з одним або кількома мікропроцесорами та програмне забезпечення, яке, як висловився пан Козленко, дозволяє «перетворити робота на інтелектуальне створіння».

До речі, в порівнянні з попереднім чемпіонатом івано-франківські роботи значно покращили свої «бойові якості». Якщо раніше мова йшла про швидкість у кілька десятків сантиметрів за секунду, то зараз їх середня швидкість 1-2 метри в секунду, а кут повороту ведучих коліс машин вдалося довести до 120 градусів. Втім, зросли і можливості конкурентів і це, зі слів С.Мельничука, показав нещодавній львівський етап, де різниця між першим і другим місцями склала всього 3 секунди.

Специфікою івано-франківського етапу стане апробація електронної системи масового старту, покликаної покращити об’єктивність оцінки учасники змагань.

Автор: Сергій БІЛИЙ