друкувати


Єпископ Коломийський і Косівський УПЦ КП Іоан (Бойчук) відсвяткував ювілей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-05 09:00:51

У першу неділю Великого посту відсвяткував 55-літній ювілей Правлячий архієрей Коломийський і Косівський Української православної церкви Київського патріархату Іоан Бойчук. Єпископ у співслужінні з дванадцятьма священиками, серед яких декани та диякони з усієї єпархії, відправив Святу Літургію за воскресіння єдиної української помісної православної церкви.

Служба пройшла в Катедральному соборі Преображення Господнього. Привітати ювіляра зібралося чимало вірян, а також представників міської, районної та обласної влади. Першим з привітальним словом до Іоана Бойчука звернувся Михайло Негрич, голова Коломийської районної державної адміністрації. Від себе особисто та від імені голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка він подякував архієреєві за вірне служіння українському народові та побажав довгих і щасливих років життя, повних радості і надії. За багатолітню працю і вклад у розвиток духовності прикарпатців керівництво області нагородило Іоана Бойчука орденом «За заслуги перед Прикарпаттям».

 – Зі свого боку я хочу дуже подякувати Михайлові Вишиванюку. Він багато допомагає церквам області різних конфесій. Робить він це на благо України. Так само дякую районній державній адміністрації, яка сприяє розбудові церков на теренах Коломийщини. Нехай сторицею повернеться нашим керівникам сотворене добро, - наголосив ювіляр.

Керівник Секретаріату облради Василь Скрипничук також завітав до Катедрального собору Преображення Господнього. Від голови Івано-Франківської облради Олександра Сича він подарував букет квітів та побажав всього найкращого в житті.

Від міської влади прийшли привітати перший заступник міського голови Тарас Яворський та заступник міського голови з гуманітарних питань Ігор Граділь. Вони подарували ікону Божої Матері, а також 50 тисяч гривень з казни міста на розбудову Катедрального собору.

Отець Іван Гаврилюк, настоятель Гвіздецького храму Різдва Пресвятої Богородиці, від духівництва та від імені усіх деканатів привітав ювіляра і побажав, щоб служіння єпископа увінчалося врятованими людськими душами, які знайдуть мир у Божому Царстві. В подарунок Правлячий архієрей отримав нові ризи і квіти. Чимало добрих і щирих слів пролунало від вірних УПЦ КП.

Єпископ щиро подякував парафіянам та всім священикам єпархії, яких є більше ста, за вірну синівську любов, за велику спільну працю в розбудові церкви. Вже пройдено чималий шлях довжиною в 16 років - час відколи засновано Коломийську єпархію, але, за словами Іоана Бойчука, попереду ще багато роботи.

Головним подарунком для Правлячого архієрея стало висвячення ще одного священика, отця Володимира Солоджука, який пообіцяв вірно служити Богові та людям.

Наостанок було зачитано привітання від Патріарха Київського Філарета. За церковні заслуги він нагородив ювіляра орденом святого Архістратига Михаїла.

Біографічна довідка: Єпископ Коломийський і Косівський Іоан (в миру Бойчук Василь Іванович) народився  6 березня 1957 року в селищі  Битків  Надвірнянського району  Івано-Франківської області.

З 1964 по 1972 роки навчався у середній школі. У 1974 році закінчив Брошнівське професійно-технічне училище. З 1976 по 1978 рр. — служив у радянській армії. У 1978 — 1984 роках працював у Надвірнянському лісокомбінаті, навчався в лісотехнічній школі. З 1984 по 1987 роки навчався в Московській духовній семінарії.

У 1986 році рукоположений в сан диякона, а в 1987 — на священика. 1987 року направлений для пастирського служіння в Івано-Франківську єпархію. 24 червня 1996 року возведений у сан архімандрита митрополитом Галицьким Андрієм. 7 липня 1996 року рукоположений в сан єпископа та призначений керуючим Рівненсько-Острозькою єпархією. 11 листопада 1996 року призначений керуючим Житомирсько-Овруцькою єпархією.

4 квітня 1997 року призначений єпископом Коломийським і Косівським, керуючим Коломийською єпархією УПЦ Київського Патріархату.

Удостоєний вищих церковних нагород: ордену святого рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня (23.01.2004 р.), ордену Юрія переможця (14.12.2006 р.) та ордену Святого Миколая Чудотворця (06.03.2007 р.).

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти