друкувати


У Івано-Франківську пролунали твори культових композиторів минулого століття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-29 01:00:52

У Івано-Франківську пролунали твори двох культових композиторів минулого століття. Поляк Кароль Шимановський народився в Україні і прожив тут 34 роки. Український геній модерної музики Борис Лятошинський, у свою чергу, має польське коріння. Поєднання їх творчості у одній концертній програмі — певною мірою експеримент. Він стартував ще у минулому році.

Мистецький проект, до якого увійшли талановиті музиканти з усієї України, вже побачили й почули у Рівному, Чернівцях, Львові та Кракові. А минулої п'ятниці — і в Дрогобичі. Шостий концерт у Івано-Франківську має ту ж структуру і складається з двох відділень.

У першому — найважливіші твори для скрипки Кароля Шимановського. А в другій — центральний твір концертної програми — «Український квінтет» Бориса Лятошинського. Його ноти автор мистецького проекту та учень Мирослава Скорика композитор Іван Пахота шукав багато років.

Попереду у музикантів — післявеликодні квітневі концерти з цього циклу, заплановані у Любліні, Тернополі, Перемишлі та Жешуві. А вже у своєму наступному авторському проекті Іван Пахота має намір об’єднати в одній програмі музику Лятошинського та Шостаковича. І виконати їхні твори в чотири руки разом з канадською піаністкою.

Джерело: Радіо «Західний полюс»