друкувати


Фахівці Держтехногенбезпеки навчають мешканців Івано-Франківщини правил пожежної безпеки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-24 09:00:51

На Івано-Франківщині тривають комплексні відпрацювання населених пунктів. Ці заходи ініційовані Управлінням Держтехногенбезпеки в області через зростання кількості пожеж. Сьогодні фахівці відповідних служб та відомств навчали правил безпеки життєдіяльності мешканців села Голинь Калуського району.

У 2012 на Калущині уже зареєстровано 17 пожеж. Їх причини узимку, особливо у сільській місцевості, є практично незмінними: порушення правил експлуатації пічного опалення, неправильне використання димоходів, недбалість людей у поводженні з вогнем, дитячі пустощі.

Найбеззахиснішими перед обличчям пожеж є одинокі перестарілі громадяни, багатодітні родини та інваліди. Саме до їхніх осель навідалися учасники відпрацювання. Людям нагадали правила пожежної безпеки у побуті, вручили застережливі листівки, перевірили, чи нема порушень та неполадок у газовому і електрогосподарствах.

Особливу пильність виявили газовики. Практично у кожній голинскій хаті є піч, газовий конвектор чи колонка, однак регулярно прочищають димоходи далеко не всі. Така легковажність може мати сумні наслідки.

«У зимовий період оголовки димоходів можуть обмерзати, внаслідок чого виникає зворотня тяга, - каже інженер філії Калуського управління експлуатації газового господарства Ростислав Апостол. – Тоді продукти згорання, зокрема, чадний газ, ідуть у приміщення. Для мешканців це -практично стовідсоткове отруєння, а то й митєва смерть».

Не завжди правильно експлуатуються мешканцями села і електричні прилади. Це стосується насамперед розеток. У оселях перестарілих громадян вони здебільшого пошкоджені або монтовані на горючій основі. «Часто господарі на такі дрібниці просто не зважають, - запевняє старший майстер філії Калуського РЕМу Назар Васильчишин. – Однак така легковажність іноді може мати сумні наслідки».

Побували учасники відпрацювань і у хаті родини Шановських, де виховується десять дітей. Фахівці Держтехногенбезпеки нагадали малюкам правила безпечної поведінки у побуті, вручили їм спеціальні листівки. Наймолодша із Шановських, чотирилітня Улянка, була просто зачарована кольоровими ілюстраціями пам’ятки. Шкода, що читати не навчилася, однак допомогти сестричці у цьому обіцяла на рік старша Марічка.

Завітали працівники Управління Держтехногенбезпеки в області і у місцеву загальноосвітню школу, де провели кілька цікавих та пізнавальних уроків безпеки життєдіяльності.

«Такий захід є надзвичайно важливим для мешканців нашого району, - каже начальник Калуського районного відділу Управління Держтехногенбезпеки в області Ігор Мильович. – Він, без сумніву, сприятиме підвищенню уваги людей до проблем, пов’язаних із пожежами. І, хоча загиблих від вогню на Калущині, хвалити Бога, немає уже два роки, просвітницька робота серед населення повинна проводитися на належному рівні. Такі комплексні відпрацювання плануємо проводити на території нашого району і надалі».

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області