друкувати


Прикарпатські землевпорядники підбили підсумки 2011 року та окреслили завдання на 2012

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-22 03:40:32

На Прикарпатті за участю заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василя Бруса відбулася колегія головного управління Держкомзему в області. Заслухано звіт про роботу землевпорядної служби області за 2011 рік.

Заступник голови ОДА Василь Брус доручив землевпорядникам області «взяти під особистий контроль» виконання доручень Президента України, заходів Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та Плану дій з проведення земельної реформи і створення прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення, затвердженого торік розпорядженням №1072 Кабінету міністрів України.

Особливу увагу Василь Брус звернув на важливість проведення інвентаризації і розмежування земель державної та комунальної власності, завершення заміни сертифікатів на державні акти, необхідно, щоб сільгосптоваровиробники розробили проекти землеустрою, залуження малопродуктивних, еродованих земель та еколого-економічне обґрунтування сівозмін. Водночас «слід ефективно використовувати» кошти, які надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва (у 2011 році на поліпшення родючості сільськогосподарських угідь, впровадження заходів із охорони земель, проведення нормативної грошової оцінки земель використано 3,4 млн грн).

В.о. начальника Головного управління Держкомзему у області Володимир Боднарчук зазначив, що в області у 2012 році планується завершити нормативну грошову оцінку земель населених пунктів (залишилось завершити оцінку земель 4 сіл) і акцентувати увагу на її поновленні. Адже в області за рахунок проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів збільшено надходження коштів від плати за землю до відповідних бюджетів, зокрема у Галицькому районі вдвічі. Протягом 2007 року на території області від плати за землю надійшло 64,7 млн грн, 2008 року - 92, 7 млн грн, 2009 року - 145,3 млн грн, 2010 року – 167,1 млн грн та 2011 року – 176 млн грн.

Також на колегії наголошено, що слід продовжувати відверту і доступну інформаційно-роз'яснювальну роботу по земельній реформі, яка, як цього вимагає керівник держави Віктор Янукович, яка покликана не лише забезпечити реальну власність на землю, а й розвиток на цій основі сучасного конкурентоздатного аграрного виробництва. 

Джерело: Головне Управління Держкомзему у Івано-Франківській області