друкувати


Новий закон про біометричні паспорти подано на розгляд Верховної Ради

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-22 12:40:30

Якщо закон вступить в силу, паспорт перестане бути обов'язковим документом. Ті, кому за кордон не потрібно, зможуть обмежитися "посвідченням громадянина України" (внутрішній паспорт).

Звичайний паспорт, видаватимуть, як і зараз, з 16 років, замість оцифрованого фото туди вклеїти звичайну картку і підпис оцифровувати не стануть (як і зараз). Чип в свідоцтво не вмонтують. При цьому посвідчення буде ходити на правах паспорта - по ньому можна буде здійснювати банківські операції, підписувати договори. Воно буде безстроковим - треба буде тільки фото переклеювати. Тоді як біометричний паспорт видаватимуть на 10 років, а тим, хто не досяг повноліття, - на п'ять. Можна буде мати і обидва документи - і паспорт, і посвідчення.

Новий паспорт може коштувати до 500 гривень. За словами голови громадської ради при МВС Едуарда Багірова, ціна паспорта залежатиме від апетиту чиновників і закладеної комерційної вигоди самої фірми, яка друкуватиме паспорти.

"Вартість може бути від 130 гривень до 500 гривень. Але якщо віддати процес в монополію комерційній структурі, то через півроку паспорт може коштувати і 3000 гривень", - сказав Багіров.

Джерело: ТСН