друкувати


Ангели Пінзеля готуються до французького вояжу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-09 04:40:55

Все ще вдома. Ангели Пінзеля досі експонуються в Музеї мистецтв Прикарпаття. Ще 5 років тому, у 2007-му, який у трьох областях Західної України був оголошений Роком Пінзеля, почалися перемовини щодо експозиції надбань великого скульптора у Луврі.

У одному з найвідоміших музеїв світу її планували відкрити восени 2011 року. Експозицію змістили у часі аж на рік. Адже досі не було укладено важливих угод між міністерствами культури двох країн. А це — запорука повернення шедеврів на Батьківщину.

Те, що необхідна угода невдовзі буде підписана, підтвердив і представник профільного Міністерства Юрій Богуцький. Заступник міністра культури побачив Ангелів Пінзеля на власні очі. Гордість не лише Прикарпаття, але й усієї країни у безпеці — переконаний він. Тим паче це вже не перша виставка українських раритетів у Франції.

Цікава історія одного із ангелів Пінзеля, донедавна — безголового. У 80-х роках, розповідає працівник Музею Мистецтв Прикарпаття, його головою ще грали у футбол городенківські хлопчаки. За кордоном творчістю митця зацікавилися нещодавно — коли здійнялася загальна хвиля інтересу до східно-європейського мистецтва.

Представники департаменту скульптури Лувру наприкінці січня навідалися до Музею мистецтв Прикарпаття вже вдруге. Цього разу, розповідають очевидці візиту, з чіткими схемами та для проведенням замірів. Адже транспортування давньої дерев'яної скульптури 18 століття, яка потребує майже материнської уваги й опіки, справа серйозна. Вже навесні цей куточок музею спустошать мінімум на рік.

Джерело: Радіо «Західний полюс»