друкувати


Прикарпатські рятувальники відкривають пункти обігріву

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-28 03:00:13

Настання сильних холодів, які приніс на Прикарпаття холодний антициклон із Сибіру поставилоу складне становище насамперед найнезахищенішу верству населення області – тих, хто з тих чи інших – об’єктивних чи суб’єктивних причин – залишився без даху над головою та засобів для існування.

Саме на безхатченків в першу чергу розрахований пункти обігріву, що їх створюють в ці дні в обласному та усіх районних центрах області прикарпатські рятувальники спільно з представникам органів місцевої влади та місцевого самоврядування. Як стверджує начальник управління МНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, такі пункти добре зарекомендували себе торік. Так, в Івано-Франківську пункт обігріву функціонував протягом 12 днів і за цей період до нього звернулись понад 200 осіб.

Цьогоріч в обласному центрі Прикарпаття пункт обігріву розташувався там же, де і торік – по вулиці Чорновола, поблизу міського стадіону «Рух». На даний момент він складається з чотирьох наметів, в яких розташовано пункт надання медичної допомоги, пункт харчування та пункт відпочинку; пересувної електростанції,польової кухні та біотуалету. В медичному пункті люди мають змогу отримати першу медичну допомогу при травмах і переохолодження, а в разі потреби – і психологічну допомогу у кваліфікованого психолога МНС. В пункті харчування їм буде запропоновано гарячий чай,печива, хліб з маслом, а при тривалому перебуванні – гаряча їжа. Для цього місцеві органи влади та обласне відділення Червоного Хреста забезпечило пункт достатньою кількістю гречаної крупи та макаронів. При цьому, – стверджують «еменесники» жодних лімітів на споживання харчів не встановлено. Людина може їсти стільки, скільки захоче. Пункт відпочинку обладнано 11 ліжками, яки дуже швидко, шляхом встановлення додаткового другого ярусу та враховуючи 4 ліжкомісця в медпункті, можна перетворити на 30 місць, а при необхідності – розгорнути стільки наметів з ліжками, скільки буде потрібно. Перебування в пункті відпочинку людей також не є лімітованим. Люди зможуть залишатись в них стільки, скільки потребуватимуть.

Загалом пункт обігріву щодоби обслуговує шість рятувальників, готових прийняти тих, хто потребує допомоги у будь-який час доби.

Як вже зазначалось, подібні пункті обігрів рятувальники створили не тільки в Івано-Франківську, а й в усіх районних центрах Прикарпаття, і навіть, як стверджує пан Чернецький, у тих містах, як-от: Тлумач, Городенка, де осіб без визначеного місця перебування не зафіксовано. Крім того, в обласному центрі та районах області сьогодні діють стаціонарні пункти обігріву. Зокрема, в Івано-Франківську такий пункт, розрахований на 40 осіб, функціонує при Міському будинку нічного перебування, в Галичі – на базі Районного центру соціального обслуговування, в Тисменицькому районі – на базі Будинку перестарілих села Черніїв, в Снятині – на базі Центральної районної лікарні тощо.

Автор: Сергій БІЛИЙ