друкувати


Відбувся брифінг для представників ЗМІ з питань діяльності військових лікарів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-27 02:40:57

У Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону, що у Львові відбувся брифінг на тему «Підсумки роботи провідних клінік Військово-медичного клінічного центру Західного регіону у 2011 році та перспективи розвитку військової медицини регіону у 2012 році».

У брифінгу взяли участь начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда, заступник начальника центру з медичної частини — начальник медичної частини полковник медичної служби Олександр Похлєбаєв та провідні спеціалісти Центру і начальники клінік.

— Після завершення етапу реформування нашого Центру визначено пріоритетні напрямки діяльності, — зазначив начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда. Вони розвиваються на базі клінік пошкоджень, нейрохірургії та неврології, хірургії серця та магістральних судин. Підсумовуючи наші досягнення у 2011 році можна з упевненістю сказати, що мета та завдання, які ставилися перед нашим колективом, досягнуті.

У свою чергу, заступник начальника центру з медичної частини — начальник медичної частини полковник медичної служби Олександр Похлєбаєв поінформував присутніх, що у 2011 році проліковано 13381 хворого, зокрема у відділеннях хірургічного профілю 6261 чоловік, що складає 48% від всіх пацієнтів. Загалом у звітному році до клінік ВМКЦ за медичною допомогою зафіксовано 178362 звернення громадян.

— Основна маса пацієнтів Центру це військовослужбовці та ветерани військової служби, — сказав полковник медичної служби Олександр Похлєбаєв. — Крім цього в нас лікуються й представники інших силових відомств. А комплексний підхід щодо застосування нових ефективних методів лікування дозволив нам збільшити відсоток військовослужбовців, повернутих у стрій: солдатів — 98,8%, офіцерів — 97,6%. Це найвищий показник за останні роки. Позитивно, що щороку зменшується показник тривалості перебування хворих на лікуванні: так у 2010 році цей показник склав 12,5%, у 2011 — 10,8%, що наближає нас до середньєвропейських показників. Крім цього військові лікарі активно займаються науково-дослідною діяльністю. Серед лікарського персоналу є 9 кандидатів медичних наук і ще 4 готуються до захисту кандидатських дисертацій, — зазначив він.

Провідний хірург Західного регіону Заслужений лікар України кандидат медичних наук полковник медичної служби Володимир Трач зосередив увагу учасників брифінгу на тому, що у 2011 році хірургічна активність склала 77%. Протягом звітного періоду було зроблено близько 5 тис. стаціонарних оперативних втручань і близько 1,5 тис. — амбулаторних. Він зазначив, що 45% хірургічних операцій — це втручання вищої складності. Крім цього лікарський і середній медичний персонал клінік хірургічного профілю атестований згідно кваліфікаційних вимог. Їхній кваліфікаційний рівень залишається високим, про що свідчить той факт, що близько 80% лікарів підтвердили вищу і першу медичні категорії.

— Особовий склад клініки нейрохірургії і неврології основну увагу приділяв лікуванню військовослужбовців із бойовими травмами нервової системи та захворюваннями мирного часу, — сказав начальник клініки нейрохірургії та неврології Заслужений лікар України полковник медичної служби Іван Богдан. — Значну питому вагу нашої діяльності складає лікування ветеранів Збройних Сил, серед яких найбільш поширеними вадами здоров’я є черепномозкові травми та цереброваскулярні захворювання головного мозку та їх наслідки.

Він зазначив, що проблемним залишається надання спеціалізованої медичної допомоги військовослужбовцям і ветеранам військової служби, які проживають у віддалених місцях та гарнізонах регіону, адже доводиться значну увагу приділяти питанням транспортування хворих до ВМКЦ ЗР. Крім цього особовий склад клініки постійно займається впровадженням та удосконаленням мікрохірургічних та ендоскопічних методів лікування, що значно зменшує травматизацію мозку, покращує якість лікування хворих.

— Щорічно в нашій клініці лікується близько 1000 хворих, яких обслуговують 11 лікарів, 5 з них мають вищу категорію, — розповів начальник клініки хірургії серця та магістральних судин Заслужений лікар України полковник медичної служби у відставці Михайло Сироїд. — Ми постійно працюємо над покращенням надання медичних послуг за рахунок впровадження нових методик лікування. Наприклад, завдяки закупівлі нової спеціалізованої апаратури стало можливим впровадження нової технології ендовазальної лазерної коагуляції при варикозній хворобі. Крім цього нещодавно ми отримали сучасну апаратуру: новий ангіографічний апарат, електрофізіологічну лабораторію, новий апарат штучного кровообігу. Найближчим часом, після завершення монтажу, це устаткування буде функціонувати. Особливо ангіографічний апарат нам розширить можливості збільшити кількість малоінвазивних оперативних втручань при ішемічній хворобі серця, аневризмах аорти, вроджених хворобах судин, а також дасть можливість розширити і запровадити ендовазальні методи лікування при онкологічних захворюваннях та кровотечах внутрішніх органів.

Електрофізіологічна лабораторія в нас буде вперше, тому планується навчання двох спеціалістів. Ця лабораторія призначена для лікування хворих з порушеннями ритму та внутрішньосерцевої провідності. На неї ми покладаємо великі надії, адже хворі сьогодні дуже мало охоплені цією допомогою. Багато ми проводимо операцій на сонних артеріях. Клініка є провідною в Україні щодо таких оперативних втручань, які проводяться з метою запобігання ішемічних інсультів, — зазначив він.

Завершуючи брифінг начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда окреслив основні завдання на поточний рік і звернув увагу присутніх, що в основі діяльності військових медиків Західного регіону продовжує залишатися хвора людина і турботливе ставлення до неї на всіх рівнях. Крім цього особовий склад Центру постійно має нарощувати можливості військової медицини, особливо у галузях пріоритетних напрямків.

— У поточному році особлива увага звертатиметься на підготовку молодих спеціалістів, людей, які приходять до нас після академії, підвищення кваліфікації, з військ, з госпіталів нижчої ланки, — сказав полковник медичної служби Іван Гайда. — Досвід доводить, ринок медичних послуг постійно розвивається і стосунки на ньому стають більш жорсткішими, тому ми сьогодні змушені готувати більшу кількість нових спеціалістів, у різних школах. Адже саме під них ми отримуємо нове сучасне обладнання і, звичайно, з одного боку приємно, що саме наших перспективних лікарів переманюють інші медичні установи, а з іншого — прикро, адже ми втрачаємо висококваліфіковані кадри.

Ще одне завдання, яке окреслив начальник ВМКЦ ЗР, стосувалося впровадження локальної мережі програмного забезпечення. Початкові роботи найближчим часом розпочнуться у клініці лабораторної діагностики, де все обладнання цифрове, сучасне і піддається об’єднанню у мережу. А до кінця 2012 року у ВМКЦ мають функціонувати декілька локальних мереж, які будуть складати загальну мережу Центру з виходом у Інтернет, що тягне за собою розв’язання питань безпеки і захисту медичної інформації, персональних даних пацієнтів та медичного персоналу.

Окремим завданням для медичного персоналу Центру буде участь у забезпеченні проведення «Євро-2012». Як пояснив полковник медичної служби Іван Гайда, на попередніх узгоджувальних нарадах визначено медичні заклади та установи, які забезпечуватимуть надання медичної допомоги гостям та вболівальникам європейського футболу. Планується, що ВМКЦ поблизу стадіону «Арена Львів» розгорне кілька мобільних польових перев’язувальних та в разі потреби — виконуватиме інші завдання.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, Регіональний медіа-центр МО України