друкувати


Літературний критик Євген Баран представив у Коломиї нові напрацювання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-14 12:00:39

Відомий критик та есеїст Євген Баран у Національному музеї представив дві нові книги - «Тиша запитань» та «Дев’яності навиворіт».

Презентація, що відбулася в меморіальній кімнаті видатного українського письменника, адвоката й громадського діяча Андрія Чайковського, стала символічною.

Саме на творах цього письменника формувався Євген Баран, який нині, за словами коломийського журналіста і письменника Андрія Малащука, «літературний поціновувач, який пише не тільки про відомих письменників, а й вміє відчути талант малознаних авторів, дає їм дорогу». І що цікаво, ніхто з них не загас у літературі. Письменник читає багато рукописів, книг, які йому присилають, поезію, прозу, есеїстику... «Колись щороку читав до 300 книжок. Після чого настав певний момент, коли починаєш вести діалог з автором, стаєш його співтворцем». Тож, починаючи з 80-их років минулого століття, Євген Баран почав писати не лише критичні статті, а й есеї, бо «щоб когось критикувати, треба писати, щоб зрозуміти, що можу написати краще».

У Музеї Євген Баран представив коломиянам збірку «Тиша запитань», до якої увійшли літературно-критичні статті, есеї, інтерв’ю, написані впродовж 2006-2009 років, а також «Дев’яності навиворіт» - своєрідні щоденникові записи, в яких літератор відстежив неофіційну, можливо, менш привабливу, але живу, сторону літературного процесу 90-их років минулого століття. Всі щоденникові записи писав з пам’яті, відтворюючи найважливіше у становленні української літератури. Однак, «коли оприлюднюєш щоденники, втрачається інтимність, - зізнався письменник, - тож або не буду писати щоденники, або не буду їх оприлюднювати».

Шанувальники слова почули й кілька есеїв зі збірки «У полоні стереотипів» в авторському прочитанні, а також отримали відповіді на запитання та автографи Євгена Барана в презентованих книгах.

Довідка: Євген Баран - голова Івано-Франківської організації Національної спілки письменників України, доцент Прикарпатського національного університету, лауреат багатьох літературних премій.

Автор: Оксана ЯСІНСЬКА
Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття