друкувати


Будьте обережні з електроприладами!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-14 10:00:43

Сучасні досягнення науки та техніки значно змінили побут люди­ни. Ми не уявляємо свого життя без електроприладів, котрі полегшують його та роблять набагато комфортнішим. Проте дуже часто, знаходячись у невмілих руках, вони стають джерелом небезпеки.

За минулий рік на Прикарпатті зареєстровано 436 пожеж (близько 30 відсотків від загальної кількості), котрі виникли через порушення громадянами правил монтажу і експлуатації електроустановок. Вогневі лиха призводять до загибелі та травмування людей, значних матеріальних збитків.

Причини пожеж і нещасних випадків із електрикою у побуті залишаються практично незмінними впродовж кількох десятиліть – це порушення правил експлуатації чи використання несправних електроприладів, спроби самостійно відремонтувати їх, необережність і неуважність при користуванні електрикою.

Основне, про що слід пам’ятати при користуванні стаціонарними освітлювальними приладами (люстрами, стельовими і настінними світильниками, бра) – не залишати їх включеними без нагляду, не розташовувати поруч горючі предмети. Для переносних світильників потенційно небезпечним місцем є проводи: порушення їхньої ізоляції може призвести до ураженням електричним струмом, до іскріння і загорання.

Експлуатуючи радіоелектронні прилади (телевізійні і радіоприймачі, програвачі, підсилювачі, комп'ютерну техніку тощо), необхідно суворо дотримуватися правил експлуатації, вказаних у документації до них. Наприклад, телевізори часто стають причинами пожеж через закриті вентиляційні отвори у корпусах, потрапляння всередину приладу рідин і металевих предметів, неправильне місце встановлення, тривалу роботу без нагляду.

Слід правильно використовувати і електронагрівальні прилади: праски, електричні чайники, електрообігрівачі тощо. Вони здебільшого мають велику потужність, тож не варто підключати кілька таких пристроїв до однієї розетки. Необхідно також стежити за тим, щоб шнур живлення приладу не потрапляв на гарячий нагрівальний елемент, оскільки це може викликати пошкодження ізоляції і коротке замикання. До речі, залишені без нагляду нагрівальні електроприлади – одна із найпоширеніших причин пожеж.

Ремонт електричних приладів має здійснювати лише кваліфікований фахівець. Економити у таких випадках недоречно, адже, як відомо, «скупий платить двічі».

Роз'яснюйте дітям правила користування електроприладами. Обмежте можливість небажаного контакту з електрикою малюкам: закрийте розетки спеціальними заглушками, не залишайте в розетці виделку шнура живлення, навіть якщо електроприлад виключений.

Виконання цих простих правил стане гарантією безпеки Вас та Ваших близьких.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області