друкувати


Колегія головного управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-04 11:40:38

Колегія головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації розглянула стан реформування системи охорони здоров’я Івано-Франківської області.

У доповіді начальника ОІАЦ МС Тараса Стаха зазначалось, що впродовж 2011 року вжито заходів для виконання Законів України, Постанов і Розпоряджень КМУ, Доручень Президента України, галузевих наказів щодо здійснення реформ в охороні здоров’я. Усі 546 ФАП передані для оперативного управління центральним районним лікарням.

Три фельдшерсько-акушерські пункти в с.Виноград Коломийського району, с.Нижній Струтин Рожнятівського району, с.Тисові Болехівської міськради та дільничну лікарню в с.Маріямполі Галицького району реорганізовано в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. В амбулаторії з денними стаціонарами реорганізовано також Битківську міську лікарню Надвірнянського району та Чернелицьку міську лікарню Городенківського району.

З метою оптимізації ліжкового фонду і підвищення ефективності роботи лікарняних закладів вивільнено з структури стаціонарних закладів вторинного і третинного рівня 496 зайвих і непотрібних лікарняних ліжок. Водночас додатково розгорнуто 200 ліжок денних стаціонарів.

На базі тубстаціонару в с.Небилові Коломийського району організовано відділення паліативної допомоги (хоспіс) для важких хворих з ВІЛ-асоційованим туберкульозом. У м.Івано-Франківську відкрито пункт швидкої медичної допомоги в мікрорайоні Пасічна, а в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні - центр кардіохірургії. В с.Крихівцях Івано-Франківської міської ради відкрили двері оновлений фельдшерсько-акушерський пункт та відділення ЗПСМ поліклініки №3 з ультразвуковою діагностикою.

В контексті реформ завдяки оснащенню низки медичних закладів лікувально-діагностичною апаратурою впроваджено найсучасніші методики діагностики та лікування: ангіографію та стентування коронарних судин (Івано-Франківська ЦМКЛ), безконтактну літотрипсію каменів нирок (Івано-Франківська ЦМКЛ і Калуська ЦРЛ), сепарацію клітин крові (ОСПК) та багато інших. Організовано територіальний центр екстреної медицини і медицини катастроф. Розпочато будівництво нового обласного перинатального центру в м.Івано-Франківську та поліклініки у м.Коломиї.

Однак, роботу з реформування галузі охорони здоров’я області Колегія визнала недостатньою. Не виконані завдання щодо реорганізації хірургічної та акушерсько-гінекологічної служб, які не приведені до відповідності згідно вимог МОЗ та сучасних перинатальних технологій. Не проведена належна організаторська робота керівників ЦРЛ та ЦМЛ щодо розукрупнення територіальних дільниць, забезпечення сільського населення лікарями загальної практики-сімейної медицини. Не розпочата робота щодо створення закладів нового типу – центрів первинної медико-санітарної допомоги. Недостатньо вжито заходів з організації відділень відновного лікування та паліативної допомоги.

З даного питання прийнято відповідне рішення, затверджено відкорегований план-заходів з реформування галузі на 2012-2014 роки.

Джерело: Головне управління охорони здоров'я