друкувати


На Прикарпатті за рахунок інвестицій планується ввести в експлуатацію 46 малих ГЕС

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-26 11:00:40

Минулої суботи на річці Золота-Липа Тлумацького району урочисто відкрили відновлену малу ГЕС.

Як зазначалося, гідроелектростанція у с.Золота-Липа, збудована за кошти місцевого колгоспу ім. Тараса Шевченка, почала працювати ще у 1958 році. У 1975-му вона призупинила роботу у зв'язку зі зміною русла річки. З тих пір ця гідроелектростанція була недіючою.

Відновленням ГЕС займалися фахівці ТОВ «Енергоінвест» (м.Вінниця), які опікуються роботою 12 українських малих ГЕС, в тому числі – Снятинської малої ГЕС. Завдяки ТОВ «Енергоінвест» у с.Золота-Липа відбудовано приміщення станції, розчищено водозабір та відвідний водоканал, відновлено функціонування водозабірних щитів та щита холостого скиду, закуплено та встановлено необхідне обладнання.

Потужність Золотолипівської малої ГЕС становить 320 КВт; вона вироблятиме 2 млн 800 тис.КВт. год. електроенергії. «Це замінить приблизно півтори тисячі тонн вугілля, або заощадить 850 тисяч кубів газу», – зазначив журналістам Володимир Житник, президент компанії «Енергоінвест».

«Все велике починається з малого, – сказав на урочистостях голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. – З маленьких об'єктів бере початок і відновлення нашої України». За словами Михайла Вишиванюка, на Прикарпатті за рахунок інвестицій планується ввести в експлуатацію ще 46 малих ГЕС, які стануть «альтернативою дорогій енергії».

Вже найближчим часом на Івано-Франківщині реалізуватиметься 2 проекти зі спорудження ГЕС, на річках Чорний Черемош та Прут. Виконавець проектів – компанія «Новосвіт». Президент компанії Олександр Никиторович стверджує, що наразі в Україні використовується лише 5-7 відсотків існуючого гідропотенціалу, який складає 8,3 млрд КВт. год.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА