друкувати


Казка як ліки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-20 11:00:01

Використовувати казки для … корекції поведнінки дітей і підлітків мають намір керівник Молодіжного громадського центру «Еталон» Мар’яна Озорович та голова Асоціації практикуючих психологів України Людмила Підлипна.

З їх ініціативи на кошти гранту Президента України на Прикарпатті та ще в чотирьох західноукраїнських областях сьогодні впроваджується унікальний психологічний проект «Чарівна сила казки. Впровадження казкотерапії, як ефективного методу профілактики та терапії психологічних проблем у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку». В рамках даного проекту 10 провідних практикуючих дитячих психологів з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької та Закарпатської областей, пройшовши спеціальні тренінги, написали десять позитивних дитячих казок для дошкільнят і дітей шкільного віку, до яких у закодованій метафоричній формі заклали вироблені психологічною наукою моделі дитячої поведінки та шляхи подолання складних ситуацій.

За словами Людмили Підлипної, казка є чудовим засобом доведення до дитини потрібної інформації. Адже саме з казок дитина черпає свої перші приклади поведінки і особливо шляхи виходу із скрути. Крім того, казка, прочитана на ніч, дає можливість встановлення певного незримого емоційного зв’язку між дітьми та батьками.

Підготовлені психологами казки увійшли до друкованої, виданої накладом у 1000 примірників, та аудіо збірки, виготовленої в кількості 300 примірників, яку буде поширено у закладах, в яких ведеться робота з дітьми.

Ці ж казки мають стати своєрідним прикладом для придумування подібних психотерапевтичних казок батьками, оскільки, як стверджує Мар’яна Озорович, саме в більш широкому залученні до казкотерапії батьків полягає головна мета проекту.

Автор: Сергій БІЛИЙ