друкувати


В Івано-Франківській області на електроопорах близько 6 сотень лелечих гнізд

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-19 12:00:58

Лікарня для лелек. Майже 50 відсотків лелечих осель зараз розташовані на електроопорах. А це веде за собою ураження струмом. Птахи стають ослаблені, а також ламають лапи й крила. Прикарпатські енергетики повідомляють про такі випадки екологів, а також доставляють поранених до Центру реабілітації диких тварин, який розташований у Галицькому національному природному парку.

Для зберігання пташиних кормів енергетики придбали морозильну камеру. А поки лелеки у теплих краях, зайнялися їхніми оселями. Продовжуючи реалізацію своєї природоохоронної програми, вони піднімають гнізда, і встановлюють їх на спеціалізовані металеві плаформи. Простір для робіт чималий — в Івано-Франківській області на електроопорах — близько 6 сотень таких гнізд. У Галицькому районі популяція білих лелек особливо висока — іноді кілька стовпів поспіль увінчують пташині домівки.

Науковці допомагають енергетикам не лише консультаціями, але й практично — при встановленні штучних гнізд. Таким чином забезпечують як належний захист птахам, так і безперебійне енергопостачання.

Аби птахи повернулись у старі-нові домівки, їх потрібно правильно облаштувати. У нагоді стає будматеріал, який збирають самі лелеки. Ефективна методика, розроблена польськими енергетиками та природохоронцями, у результаті дає майже стовідсоткову заселеність гнізд.

Джерело: Радіо «Західний полюс»