друкувати


Більше 100 українських миротворців відправлено до Ліберії та Кот-д’Івуару

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-15 09:00:33

Із Львівщини для проведення чергової 16-ї ротації 56-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України Місії ООН у Ліберії вирушили більше ста українських миротворців. Вони повинні замінити у далекій західно-африканській країні військовослужбовців попередньої ротації, котрі, виконавши свою миротворчу місію, мають повернутись на Батьківщину. Про це сьогодні, 14 грудня, повідомив представник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Михайло Гриневич.

Урочисті проводи відбулись у місцях дислокації окремих вертолітних полків на Львівщині – у містах Броди та Новий Калинів. Зокрема, у Бродах, де дислокується 3-й полк армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, у церемонії урочистих проводів прийняли участь представники командування полку армійської авіації, органів місцевої влади, ветерани Збройних Сил, рідні і близькі миротворців. Благословив їх на шляхетну справу забезпечення миру духовний наставник вертолітників настоятель церкви “Святої Теклі” отець Богдан Вихор.

Саме у Бродах на базі окремого полку армійської авіації готувались вертолітники 56-го окремого вертолітного загону Місії ООН у Ліберії 16-ї ротації. Кожен із майбутніх миротворців пройшов прискіпливий відбір і своїм вмінням та сумлінністю виборов право представляти нашу державу на далекому африканському континенті. Основна увага приділялась підготовці льотного складу.

Згідно з вимогами Секретаріату ООН, підготовлено 4 екіпажі для перевезення вантажів на зовнішній підвісці та 5 екіпажів – до бойових застосувань на вертольотах Мі-24. Окрім цього, екіпажі готові виконувати авіаційні пошуково-рятувальні роботи вдень та вночі, а також над водною поверхнею. Пілоти виконали також вправи з морської підготовки та здійснили стрибки із парашутом. Водночас, проводились підготовка інших фахівців Зокрема, водіїв спеціальної та автомобільної техніки, спеціалістів інженерно-авіаційної служби та служби тилового забезпечення. Слід зазначити, що більш ніж 80 відсотків особового складу 56-го окремого вертолітного загону 16-ї ротації вже мають досвід участі у миротворчих операціях.

Щодо стану медичного забезпечення 56-го окремого вертолітного загону, то усім військовослужбовцям зі складу наступної ротації, які проходитимуть службу у непростих кліматичних та санітарно-епідеміологічних умовах, зроблені необхідні щеплення. Кожен пройшов військово-лікарську комісію, а весь льотний склад – лікарсько-льотну комісію.

Командиром українського миротворчого контингенту нової – 16-ї – ротації призначено заступника начальника відділу армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України військового льотчика 1-го класу полковника Петра Пліса, який неодноразово брав участь в миротворчих місіях, в тому числі й на африканському континенті.