друкувати


"Народна війна" вийшла в народ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-02 10:00:47

Виставка документів та оповідей про збройну боротьбу українців з радянським режимом в 1917-1930-х роках «Народна війна» пішла, як то кажуть, в народ.

Її організатори – керівництво всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса – вирішило, що демонстрація такої експозиції у виставкових залах та музеях (не так давно виставку приймав Івано-Франківський обласний краєзнавчий музей) робить її недостатньо доступною для широких верств населення, бо ж не кожен піде до музею, і 1 грудня 2011 року, в день 20-річчя з дня проведення всеукраїнського референдуму, що підтвердив проголошення незалежності нашої держави, розгорнуло виставку просто неба – обабіч івано-франківської «стометрівки», себто пішохідної частини вулиці Незалежності обласного центру.

«Я вважаю, – розповів «Коломия ВЕД Порталу» ініціатор проведення виставки під відкритим небом перший заступник голови товариства «Меморіал» Руслан Коцаба, – що показати ці речі людям потрібно, – коментує подію пан Коцаба, – наші земляки полюбляють бити себе в груди, що, мовляв, ми, западенці – то справжні патріоти. Адже у нас УПА і таке інше. А справжні патріоти, як виявилось були отам, на Сході. І наші документи це яскраво засвідчують».

На стендах виставки представлені унікальні документи, карти, таблиці, оповіді очевидців не тільки про період організованої боротьби армії УНР проти частин Червоної Армії, а й збройний спротив повстанських селянських загонів, які захищали своє від продрозверстки у 20-х та насильницької колективізації 30-х років. Цифри, які подає виставка, свідчать про те, що йдеться не про поодинокі вогнища спротиву режиму, а про справжню організовану народну війну.

Автор: Сергій БІЛИЙ