друкувати


Прикарпатські "уенпісти" переглянули результати референдуму 1991 року

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-02 09:00:38

Івано-франківці не змінили своєї думки щодо підтримки незалежності України за двадцять років, що минули після всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року. Це засвідчив повторний міні-референдум, який провели 1 грудня 2011, через два десятиліття після доленосної події, активісти Івано-Франківської обласної організації Української народної партії.

«Власне, йдеться про соціологічне опитування, яке ми проводимо в усіх регіонах України, - коментує акцію прес-секретар ІФОО УНП Михайло Савлюк, - яке має на меті виявити, чи досі з такою ж одностайністю, як і 20 років тому українці готові підтримати свою незалежність. У своїх партійних наметах в різних містах України перехожим пропонують відповісти на чотири питання в імпровізованих бюлетенях, щодо підтримки незалежності України та євроінтеграційного курсу нашої держави. У нас є вибірка. Кількість листків для голосування буде не аби-якою. Ми опитаємо сто людей і потім за результатами опитувань в різних областях в нашому центральному офісі буде зроблено висновок, чи змінився світогляд українців з 1991 року. Адже, як ми пам’ятаємо, не в усіх регіонах 20 років тому 90% виборців підтримали незалежність. Так, в Криму цей відсоток склав тоді лише 54%».

До листків для голосування, як вже зазначалось, організатори акції включили чотири питання, як-от: «Чи підтримали б ви незалежність України в разі повторного проведення всеукраїнського референдуму?», «Чи підтримуєте ви реставрацію СРСР у вигляді створення Євразійського та Митного союзів з Росією, про яку проголосив Путін?», «Чи підтримуєте ви поступову інтеграцію в Європейський Союз та підписання угоди з ЄС про асоціацію?» та «Чи підтримуєте ви політику діючої влади щодо згортання демократичних свобод в Україні?».

Результати проведення акції показали, що івано-франківці майже одноголосно підтримують незалежність України - 94,5%, не бажають реставрації СРСР - 95,4% голосів проти, підтримують євро інтеграційний курс України - 98,1% та рішуче виступають проти згортання основних демократичних свобод - 94,5% проти (Нецілі числа організатори пояснили тим фактом, що кілька бюлетенів виявились зіпсованими в процесі голосування).

«Сьогодні ми отримали цілком прогнозовану картину, - зазначив, коментуючи акцію член центрального проводу УНП, голова управи обласної організації партії Дмитро Чуйко, - адже ще до початку голосування я був переконаний у тому, що галичани обирають державницький та євроінтеграційний вектор розвитку нашої держави. Водночас, спостерігається «цікава» тенденція: політику Януковича-Азарова щодо згортання демократичних свобод підтримує та ж кількість респондентів (5,5%), яка б не підтримала незалежність України в разі повторного проведення Референдуму. Цей факт свідчить лише про одне - нинішня владна верхівка займається антидержавною та антинародною політикою. Яскравим доказом цього є дії афганців та чорнобильців, які вже скоро з нашою допомогою «пошлють» антидержавну владу у відставку».

Автор: Сергій БІЛИЙ