друкувати


"Ні" - торгівлі органами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-30 01:15:28

«На запчастини — тільки машини» — під таким гаслом проходить національний інформаційний автопробіг, мета якого — привернути увагу до проблеми торгівлі людськими органами.

29 листопада його шлях проходить прикарпатськими дорогами. В акції беруть участь представники церкви, чиновники та працівники соціальних служб. Лише за останні 2 роки до останніх звернулося п’ятеро мешканців краю, які особисто зіткнулися з «чорною» трансплантологією. Основні причини цієї соціально-медичної недуги — бідність та неосвідченість.

В Україні минулого року правоохоронці зафіксували 25 злочинів, пов'язаних з примусовим транскордонним донорством. І це тільки офіційна «верхівка» своєрідного айсбергу.

Потреба у органах величезна. За європейською статистикою на кожен мільйон населення — 40 нирок, близько 12 печінок і 4–5 сердець. Тож людина,яка, до прикладу, чекає на пересадку нирки готова заплатити від 120–200 тисяч доларів, в той час коли донору виплачують лише 10–15 тисяч. Тому варто бути пильними, особливо за кордоном — застерігають листівки. Їх розповсюджували у центральній частині міста та місцевих вишах волонтери.

Джерело: Радіо «Західний полюс»