друкувати


На Прикарпатті відбулося чергове засідання Обласної дегустаційної комісії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-30 04:00:21

Нещодавно відбулося чергове засідання Обласної дегустаційної комісії, яка здійснює свою діяльність на базі випробувального центру ДП "Івано-Франківськстандартметрологія".

Під час засідання експертами оцінювались представлені 2-ма виробниками Івано-Франківської області 8 зразків харчової продукції, зокрема, ікра імітована (червона та чорна) та консерви овочеві та овочеві з грибами.

Особливу увагу дегустаційна комісія приділила не тільки органолептичним характеристикам, а й дотриманню підприємцями рецептурних норм, технологічних інструкцій, вимог нормативної документації щодо повноти споживчого маркуванню, яке б відповідало вимогам нормативних документів і було б доступним для споживачів, та маркуванню продукції на вміст ГМО. Під час роботи комісії виробникам наголошено на необхідності забезпечення належного рівня вхідного контролю сировини та оформленні супровідних документів, що засвідчують якість і безпечність продукції та подаються разом з нею у торгівельні мережі, дотримання умов збереження і реалізації, які б забезпечували збереження властивостей готової продукції.

За результатами засідання дегустаційної комісії вся представлена продукція отримала позитивні оцінки та, за умови усунення недоліків за зауваженнями комісії, рекомендована до поставлення на виробництво.

Варто зазначити, що для реєстрації нової продукції (або продукції зі зміненою рецептурою) та запуску у виробництво проводиться її детальне дослідження. Зокрема, окрім лабораторних досліджень та перевірки технічних умов на відповідність нормативній документації, здійснюється дегустація продукції дегустаційною комісією.

До складу Обласної дегустаційної комісії входять представники органів санітарно-епідеміологічного та ветеринарного нагляду, обласної хлібної інспекції, структурних підрозділів ОДА, представники підприємств області та ДП "Івано-Франківськстандартметрологія".

Визначення якості продукції проводиться на підставі органолептичної оцінки зразків та візуального огляду продукції. Експертами оцінюються такі показники якості продукції як зовнішній вигляд, консистенція, смак і запах, колір.

За результатами розгляду поданих матеріалів і дегустації зразків комісія приймає рішення щодо рекомендації продукції до виробництва, або висуває виробнику ряд зауважень щодо недоліків, які повинні бути обов'язково усунені. У разі незадовільної якості продукції, або її невідповідності нормативним вимогам, дегустаційна комісія має право не допустити таку продукцію до виробництва.

За даними ДП «Івано-Франківськстандартметрологія»