друкувати


Чеський фільм про бандерівців зібрав повну залу глядачів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-29 11:00:24

«Рубіновий зал» театру кіно «Люм’єр», що в Івано-Франківську був заповнений вщент. Люди не тільки сиділи на усіх штатних та приставних кріслах, а й стояли в обох проходах і навіть там, де, здавалося б стояти не було сенсу, бо ж майданчиків біля вхідних дверей зали побачити те, що відбувається на екрані, просто неможливо. Причиною такого переаншлагу стали «Бандерівці».

Саме так називається знята чеськими кіномитцями документальна кінострічка, показ якої в Івано-Франківську організували активісти громадської організації «Поклик нації». Як стверджує голова організації Тарас Боднар, за даними керівництва кінотеатру, під час показу фільму у глядацькій залі розрахованій на 147 глядачів, 26 листопада реально були присутні 280 людей, тобто практично в два рази більше розрахункової кількості.

Сам пан Боднар пов’язує такий успіх показу правдивістю кінофільму. Адже знято його було не російськими шовіністами і не українськими націоналістами, а людьми, які мали змогу з іншого – неупередженого боку подивитись на проблему визвольної боротьби Української повстанської армії. «Фільм розповідає про події 1946-47 років, - коментує лідер «Поклику нації», - коли похідні групи УПА проривались через територію Чехословаччини н Захід, в американську зону окупації Німеччини. Варто зазначити, що це вже не перший фільм чеських кінематографістів про бандерівців. Вперше стрічку було знято невдовзі після війни. Тоді, вочевидь, чехословацька верхівка ще не так залежала від керівництва Радянського Союзу, бо ж фільм показав вояків УПА у досить позитивному світлі. Пізніше з’явився ще один кінофільм. Там вже спрацювала радянська пропагандистська машина і бандерівці усі як один були змальовані з німецькими автоматами МП-38, з нашивками «СС» тощо. В в 1989 році вийшла друком книга тодішнього міністра внутрішніх справ Чехословаччини, в якій повстанці також зображені напрочуд позитивно. І от нарешті в 2011 році вийшов фільм, який ми сьогодні показуємо. Не випадково в Чехословаччині стрічка вийшла на екрани в травні цього року – така собі відповідь радянським «визволителям».

Перед початком показу його організатори та глядачі вшанували хвилиною мовчання пам'ять про жертв голодоморів, а Т.Боднар передав присутнім вітання від генерального консула Чеської Республіки в місті Львові, який, на жаль особисто побувати на презентації не зміг.

Автор: Сергій БІЛИЙ