друкувати


До 170-річчя Михайла Драгоманова

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-23 03:40:38

22 листопада в коломийськоиу ліцеї по вул. М.Драгоманова  силами викладачів і учнів був проведений семінар по вшануванню пам'яті вченого, доктора наук Михайла Петровича Драгоманова.

На семінарі було виголошено декілька доповідей, які мали на меті висвітлити життя і творчість великого вченого. Думки доповідачів і гостей семінару розділилися. Постало питання: що переважає в професора Драгоманова - користь для української історії, а чи шкода, яку він наніс через поширення. Прозвучали думки вчених, політиків тих часів, в першу чергу М.Грушевського та І.Франка. Було наголошено про зміни у поглядах на вчення Драгоманова від раннього Франка до пізніших його поглядів.

Суперечні думки доповідачів і гостей семінару повинні дати поштовх для слухачів ознайомитися як з товорчістю Драгоманова так і з думками про його творчість, в першу чергу в публіцистиці Дмитра Донцова, а також Михайла Могульського і на віяння історичних, культурних, соціологічних вітрів в часи М.Драгоманова і Івана Франка про ту боротьбу на зламі XIX і XX ст. між матеріалістичним і духовним факторами світової, а отже і української філософської думки.

Семінар став корисним заходом для усіх присутніх внаслідок вільно висловлених думок.

Джерело: Відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю Коломийської міської ради