друкувати


"Jeszcze Polska nie zginela": Поляки Прикарпаття відзначили своє національне свято

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-12 10:00:07

Етнічні поляки Івано-Франківська приєднались вчора до мільйонів своїх братів по крові по всьому світу у відзначенні Дня незалежності Республіки Польщі.

З даного приводу 11 листопада в Меморіальному сквері обласного центру відбулись урочисті заходи за участь представників польського культурологічного товариства «Пшиязнь», учнів та вчителів польськомовних класів місцевої ЗОШ №3, римо-католицького духовенства, гостей із Польщі. Урочистості пройшли скромно і без пафосу. Власне, центральним їх моментом стало вшанування поляків, полеглих в боротьбі за незалежність Польщі у 1918 році, біля символічного каменя-пам’ятника, встановлено тут ще в 1920-х роках.

«Сьогодні, - прокоментував подію парох Івано-Франківського Костелу Христа Царя Римо-католицької Церкви отець Базилій Павелко, - Речпосполита Польща відзначає свято своєї незалежності. Це свято відзначається вже 93-тій рік поспіль і має для поляків дуже велике значення – таке ж, як і День незалежності України для українців. Польща виборола свою незалежність у 1918 році. Пам’ятаємо про три поділи Польщі. І тому для нас це було дуже знаменне свято. Зібрались ми відзначити цю знаменну подію біля символічного пам’ятника, який символізує в собі подвиг усіх тих наших земляків, які поховані тут, знані і незнані».

Символічно, що зазначений пам’ятник був встановлений в пам'ять не тільки про польських, а й про українських вояків, які стали жертвами бурхливих подій 93-річної давності, коли зароджувалась зірка свободи молодої польської держави і ледь не запалала іскорка незалежності України.

«Свобода дається не легко, а дуже важко, - відзначила у своїй промові голова товариства «Пшиязнь» Люція Кубіцька, - свобода – то добра наука, життя в любові і злагоді. Саме тому сьогодні ми згадуємо про тих, хто 93 роки тому виборював цю свободу. Не так давно, 20-ту річницю своєї незалежності відзначала і Україна. І ми святкували разом з нею, тому що ми відчуваємо себе частиною цієї землі і вдячні їй за право вільно жити і розвивати свою мову і культуру».

Вінцем дійства стали читання патріотичних віршів учнями молодших класів ЗОШ №3 та загальне виконання Державного Гімну Республіки Польща – так званої «Мазурки Домбровського».

Автор: Сергій БІЛИЙ