друкувати


"Рибний" день на Бурштинському морі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-11 02:00:42

Товстолобик «Баффало». Єдиний в Україні рибгосп, який його зберіг і вирощує ліцензовано, — Галицький. Окрім рідкісного виду розводять у садках місцевого господарства ще — сомів та цінних білих амурів. Рибопосадковий матеріал і личинок звідси закуповують усі інші господарства краю.

Раз на рік місцеву водойму площею понад 1200 гектарів, відому в народі як Бурштинське море, зарибнюють. Сьогодні — саме цей особливий день.

План роботи рибного господарства прорахований наперед. Тут працюють понад 20 фахівців, котрі достеменно знають, скільки саме і якої риби потрібно виростити у найближчі 9 років. Адже від цього залежить і робота Бурштинської ТЕС. Для охолодження агрегатів цього потужного підприємства потрібна чиста вода. Рибгосп, який плекає її природних очисників, важливий передусім для екологічного балансу в регіоні.

В Україні державних рибгосподарств залишилось усього 5. Галицькому — вже понад 40 років. У 2011-му він пережив своєрідний Ренесанс. Після тривалого занепаду через мінімальне фінансування на відновлення його роботи з держбюджету виділили 1 мільйон 20 тисяч гривень.

Для порівняння минулого року ця сума становила лише 80 тисяч. З весни тут встигли відновити інкубаційний цех, закупити обладнання та інвентар для роботи, а також якісні корми. Екологічно чисту рибу, яка виросте за рік-два із цих мальків, виловлять на продаж.

Джерело: Радіо «Західний полюс»