друкувати


"Гуцулію" відзначили на фестивалі народної хореографії у Києві

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-07 04:00:13

4-5 листопада у Києві, у приміщенні Національного академічного театру опери та балету ім. Т.Шевченка, відбувся ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського, участь в якому взяли кращі професійні хореографічні колективи України. III-є місце і звання Лауреата в номінації С (професійні ансамблі пісні і танцю) рішенням жюрі присуджено Івано-Франківському національному академічному гуцульському ансамблю пісні і танцю "Гуцулія" (художній керівник народний артист України Петро Князевич).

III Всеукраїнський фестиваль народної хореографії проводився у чотирьох номінаціях. У номінації "Професійні ансамблі пісні і танцю" брало участь 14 професійних ансамблів пісні і танцю з усієї України.

Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського проводиться раз на три роки, у три тури: перший – обласний, другий – регіональний, третій – всеукраїнський та заключні гала-концерти. Фестиваль проводиться з метою збереження і розвитку народних традицій хореографії, збагачення професійного і аматорського мистецтва, фіксації скарбів танцювального мистецтва України.

Довідково: Івано-Франківський національний академічний Гуцульський ансамбль пісні і танцю «Гуцулія» професійний вокально-хореографічний колектив, створений у 1939 році відомим українським композитором та культурним діячем Ярославом Барничем. У травні 1940 року ансамбль показав свою першу програму в Станіславі.

Творчий склад колективу 50 чоловік, зокрема мішаний хор, танцювальна група, оркестр народного типу, співаки. В 1956-1970 роках на новий якісний рівень ансамбль вивів Михайло Гринишин. З початку 1980-х років художнім керівником ансамблю є народний артист України, професор Петро Князевич.

Ансамбль збирає, художньо обробляє та пропагує гуцульську народну творчість, створює нові пісні, танці і театралізовані вокально-хореограф. картини з життя Гуцульщини. В репертуарі Ансамблю є також твори української, російської і зарубіжної класики. Гуцульський ансамбль пісні і танцю за період свого існування провів понад 10 тисяч концертів у різних країнах світу: Англії, Німеччині, Польщі, Угорщині, Італії, Канаді.

Джерело: Управління культури Івано-Франківської ОДА