друкувати


Підбито підсумки сезонного технічного обслуговування озброєння та військової техніки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-27 10:00:15

У Збройних Силах України підбито підсумки сезонного технічного обслуговування озброєння та військової техніки у військових частинах і установах.

Так, у Львові результати цієї роботи розглянуті в ході робочої наради під керівництвом тимчасово виконуючого обов’язки командувача Західного оперативного командування генерал-майора Юрія Борискіна.

З аналізом проведеної роботи перед присутніми виступив тимчасово виконуючий обов’язки начальника озброєння Західного ОК полковник Віталій Совік.

– Для того, щоб своєчасно і якісно перевести озброєння та військову техніку на режим експлуатації в зимових умовах, впродовж вересня-жовтня у військових частинах і установах оперативного командування було проведено підготовчі заходи. Відбулися дводенні навчальні збори з офіцерами і прапорщиками, технічні конференції та показові заняття, після чого військовослужбовці склали заліки. До технічного обслуговування залучався особовий склад екіпажів і ремонтних підрозділів, – зазначив полковник Віталій Совік.

За словами офіцера, для практичних робіт на техніці та поточного ремонту об’єктів парків і складів ракетно-артилерійського озброєння були створені спеціальні бригади. Особлива увага під час сезонного технічного обслуговування приділялася техніці, призначеній для перевезення людей, небезпечних вантажів, а також пожежній. Перевірено готовність систем протипожежного захисту та засобів пожежогасіння як на зразках ОВТ, так і у сховищах і паркових приміщеннях. Для проведення робіт було виділено достатньо пально-мастильних матеріалів, спеціальних рідин та інших витратних матеріалів.

Не залишилися осторонь під час наради і проблемні питання. Головним із них й надалі залишається невідповідність виписаних рознарядок для отримання запасних частин і матеріалів штатним потребам (маркам автомобілів).

Всього сезонному технічному обслуговуванню підлягало майже 400 одиниць озброєння і військової техніки, а також парки, гаражі (стоянки) військових частин і установ оперативного командування.

У 30-му окремому лінійно-вузловому полку зв’язку у Чернігові за результатами сезонного технічного обслуговування пройшли огляди автомобільної і бронетанкової техніки та засобів зв’язку.

Обслуговування пройшли 68 автомобілів, 13 БТРів і 26 причепів, які перебувають на озброєнні полку. Кожна одиниця пройшла через пункт технічного обслуговування та ремонту, на якому були розгорнуті робочі пости (кожен за своєю спеціалізацією) щодо обслуговування засобів зв’язку і техніки полку.

– Найбільше уваги під час сезонного технічного обслуговування приділялося змащуванню деталей, заправці мастилами, перевірці та відновленню електрообладнання, заміні фільтруючих елементів системи живлення та гумовотехнічних виробів, заправці систем охолодження тощо, – розповів заступник командира полку з озброєння – начальник технічної частини підполковник Анатолій Гриценко.

Варто зазначити, що попри кризу та недофінансування Командування Сухопутних військ ЗС України повністю забезпечило полк паливно-мастильними матеріалами, тому проблем з цього питання не виникало.

У 28-й окремій гвардійській механізованій бригаді 6-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України, яку очолює полковник Ігор Олійник, особлива увага в ході переведення техніки на осінньо-зимовий період експлуатації приділялася машинам, які повернулися з дослідницького командно-штабного навчання “Адекватне реагування – 2011” та спільних українсько-російсько-білоруських навчань на Миколаївщині.

Слід зазначити, що в ході польових маневрів уся техніка навчально-бойової групи проявила себе відмінно і діяла безвідмовно.

Як розповів заступник командира бригади з озброєння підполковник Олександр Царик, у зв’язку з великим обсягом робіт – а сезонному обслуговуванню підлягали понад тисячу одиниць техніки – захід тривав три тижні. Участь у ньому брав весь особовий склад з’єднання.

Для якісного виконання спеціальних технічних робіт і надання кваліфікованої допомоги іншим підрозділам, із кращих фахівців ремонтно-відновлювального батальйону було створено п’ять пересувних технічних бригад, а також вісім стаціонарних спеціалізованих постів технічного обслуговування, зокрема, електрозварювальних, рихтувальних робіт, перевірки електрообладнання тощо.

Під час роботи з технікою, що повернулася з полігонів, посилена увага приділялася обслуговуванню озброєння та артилерійських систем. Найбільше зусиль і часу потребувало завдання з консервації машин і постановки їх на зберігання.

У зенітному ракетному полку Повітряного командування “Центр” Повітряних Сил Збройних Сил України, що на Харківщині, захід з комплексного переводу озброєння і військової техніки на осінньо-зимовий період експлуатації проводився у два етапи.

Перед початком сезонних робіт командири підрозділів провели дефектування і поглиблену перевірку технічного стану ОВТ, відбулася технічна конференція та інструкторсько-методичні заняття. Водії та спеціалісти ремонтних бригад залучалися на практичні заняття, в ході яких ознайомилися з технологію виконання найбільш складних робіт по обслуговуванню систем, агрегатів і механізмів машини, послідовністю виконання регулювань на автомобілях, тощо.

Перед початком практичної частини “сезонки” офіцер відділу озброєння Управління автобронетанкової та електрогазової техніки Повітряних сил ЗС України полковник Сергій Дубінін перевірив готовність військової частини до сезонних робіт.

Щоденно перед початком робіт на техніці проводився інструктаж по заходах безпеки, а начальник автомобільної служби майор Олег Тарасов особисто контролював виконання робіт.

Серед труднощів, які виникли в ході сезонного технічного обслуговування, заступник командира з озброєння – начальник технічної частини підполковник Олег Кучерявий назвав брак пального для проведення експлуатаційних регулювань із запуском двигунів і силових агрегатів. Проте, незважаючи на проблеми, бригада з поставленим завданням впоралася і підготувала техніку до холодів.

Таким чином, за два тижні 70 військовослужбовців полку змогли якісно обслужити понад 80 одиниць зразків озброєння і військової техніки парку бойових машин військової частини.

У Гвардійському ордена Червоної Зірки факультеті військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” до комплексного переводу озброєння та військової техніки залучалося близько 80 військовослужбовців факультету, а також особовий склад трьох навчальних центрів, які використовують навчально-матеріальну базу факультету військової підготовки НТУ “ХПІ”.

Перед початком сезонних робіт з офіцерами, прапорщиками, сержантським і рядовим складом, за яким закріплена техніка, було проведено заняття з дотримання заходів безпеки, порядку організації робіт на ОВТ.

Загалом силами військовослужбовців факультету було переведено 105 одиниць військової техніки, у тому числі майстерню по ремонту ракетно-артилерійського озброєння ПМ-2-70.

– Окрім планових робіт на техніці, було облаштовано парк бойових машин, під’їзні шляхи та обладнані класи технічної підготовки, – повідомив заступник начальника військового факультету з озброєння – начальник технічної частини підполковник Володимир Андрєєв.

Джерело: Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України (м.Львів)