друкувати


На Прикарпатті відзначили 90-ту річницю західноукраїнського Комсомолу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-24 09:30:10

Прикарпатські комуністи відзначили в 23 жовтня 90-річчя з дня створення Комуністичного союзу молоді Західної України.

З нагоди свята комсомольці Івано-Франківщини та їх старші товариші провели урочисте зібрання в Івано-Франківську за участю першого секретаря ЦК ЛКСМУ, члена президії ЦК КПУ Олександра Присяжнюка, народного депутата України Євгена Волинця, першого секретаря Львівського обкому КПУ Михайла Стули, керівництва Івано-Франківських обласних організацій Комуністичної партії та Комсомолу; поклали квіти до могили комсомольця Августина Євчука, який загинув від рук польських спецслужб у 1938 році, піднявши на Івано-Франківській ратуші червоний прапор; вшанували ветеранів КСМЗУ, які ще живуть у Снятинському районі області та людину-легенду – ветерана громадянської війни в Іспанії та Руху Опору у Франції, почесного члена Комуністичної партії Франції і мешканця нашої області Василя Гнипа.

Як повідомив голова Івано-Франківської обласної оргіназації ЛКСМУ Ігор Міглачов, Комсомол на Прикарпатті нараховує сьогодні понад 120 членів і є однією з найбільших молодіжних громадських організацій області. Загалом же по Україні сьогодні налічується понад 7 тисяч комсомольців, а сама Спілка є найбільш структурованою молодіжною організацією України.

«Наша обласна організація ЛКСМУ, - зазначив з даного приводу перший секретар Івано-Франківського обласного комітету Компартії України Володимир Стула, - увійшла в трійку кращих комсомольських організацій України. Наші організації сприяють відпочинку дітей, роблять щось позитивне, а не займаються прийняттям політичних заяв, обмальовуванням офісів політичних опонентів чи чимось подібним».

Пан Стула висловив переконання, що ЛКСМУ – це єдина молодіжна громадська організація, яка на всеукраїнському рівні може об’єднати молодь навколо світлих ідеї, навколо будівництва держави у правильному руслі. «Ми будемо сподіватись, - додав він, - що Комсомол стане тим рухом, який зможе об’єднати зусилля на високі звершення».

За словами донеччанина Євгена Волинця, його візит в нашу область не є випадковим. Адже чимало комсомольців з Донбасу допомагали відбудовувати повоєнне Прикарпаття в 40-х, як чимало молодих людей з Івано-Франківщини їхали на комсомольські будови 50-х років в Донеччину, а отже між двома регіонами існують міцні культурні та родинні зв’язки. А відтак необхідно ламати штучно створені стереотипи про «бандитів-донеччан» та запеклих націоналістів, які нібито бігають з битами за москалями на Галичині. Саме тому минулого року велика делегація з Прикарпаття брала участь у відзначенні річниці Комсомолу Донбасу, а цьогоріч пан Волинець прибув святкувати річницю Комсомолу Західної України.

Автор: Сергій БІЛИЙ