друкувати


Сумна подія. Помер Богдан Осадчук

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-20 04:40:48

19 жовтня, у Польщі помер уродженець Коломиї Богдан Осадчук, український історик, публіцист, професор Вільного Університету у Берліні.

Богдан Осадчук був відомою політичною фігурою в Європі як дипломат у налагодженні новітніх стосунків між Україною і Польщею. Цей важливий процес добросусідства обох країн професор вважав «ключем східної політики Польщі». За заслуги у справі польсько-українського примирення Богдан Осадчук удостоєний найвищої нагороди Польщі – Ордену Білого Орла, а до 15-тої річниці Незалежності України – Ордену Ярослава Мудрого.

Професор Осадчук проявляв підвищену цікавість до Коломиї – міста свого народження і його культурної спадщини, мав тісні взаємини з нашим Музеєм, який відвідав кілька разів. Саме за поданням Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського у 2001 році Богданові Осадчуку присвоєно звання Почесного громадянина міста Коломиї. У 2002 році він відвідав рідне місто востаннє. Зі своїми земляками зустрічався у жовтні 2005 року у Польщі, у місті Вроцлаві, у рамках V фестивалю української культури «Україна-Віва», де відбувся бенефіс Богдана Осадчука з нагоди його 85-ліття.

На запрошення професора у 2009 році в Берліні відбулася остання зустріч музейних працівників зі своїм земляком, який планував назавжди повернутись у рідне місто над Прутом. Проте, Доля розпорядилась інакше. У невеличкому селі під Краковом, куди Осадчук приїхав на короткий відпочинок, обірвалось його життя…

Автор: Ярослава ТКАЧУК, директор Музею
Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття