друкувати


У Національному музеї відкрилася ретроспективна виставка закарпатських художників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-19 03:40:16

У виставкових залах представлено З6 полотен корифеїв Закарпатської школи живопису з фондів Мукачівської міської картинної галереї та музею замку «Паланок» Ф.Манайла, А.Коцки, Г.Глюка, А.Кашшая, В.Габди, В.Микити, А.Щепи, Ю.Герца та ін., а також роботи сучасних художників, зокрема І.Бровді, З.Мички, П.Фелдеші, Ю.Сяркевича, Ю.Шелевицького, А.Коприви, А.Іванча, Й.Секереша, В.Свалявчика, Е.Ефендієва…

Виставка символічно відкрилася 18 жовтня, у Всесвітній день живописця, яке в Європі відзначають упродовж кількох століть. Адже цього дня вшановують святого апостола та євангеліста Луку – покровителя живописців та лікарів. Є версія, що вперше образ Божої Матері був написаний святим Лукою, його пензлю також належать ікони святих апостолів Петра та Павла.

Отож мукачівські митці виступили з ініціативою підтримати європейську традицію та започаткувати відзначення Всесвітнього дня живописця в Україні. І першою мистецькою акцією  задля популяризації цього дня стала виставка в Коломиї – місті-побратимі Мукачевого. Цю мистецьку акцію представили коломиянам народний художник України Золтан Мичка та заслужений художник України Андрій Іванчо.

«Ми живемо в центрі Європи, в містах, які мають велику культурну спадщину на основі національних традицій, що є невід’ємною складовою європейської культури. Отож не випадково наші міста стали побратимами, місток для дружньої співпраці між якими проклали музейники та художники», - звертаючись до коломийських шанувальників мистецтва, наголосив Золтан Мичка. І висловив побажання, щоб живопис зі збірки Національного музею та сучасних коломийських художників змогли побачити наступного року в Мукачеві, а відзначення Всесвітнього дня живописця  в Україні стало традиційним.

Цю ідею підтримала директор Національного музею Ярослава Ткачук, яка два роки тому разом з директором Мукачівської міської картинної галереї Андрієм Іванчо заклали підвалини майбутньої співпраці між містами виставками писанок і творів коломийських митців у Мукачевому та закарпатських сучасних художників у Коломиї. І ось тепер з’явилася чудова нагода побачити полотна класиків Закарпатської школи живопису та їхніх послідовників у місті над Прутом.

Виставка стала справжньою мистецькою подією для коломиян, яких того дня у виставкові зали завітало чимало. Закарпатських живописців вітали директор установи Ярослава Ткачук, представники Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, міської та районної влади, художники…

Музичним доповненням заходу став виступ учениць Коломийської дитячої музичної школи №1 Любові Сенюк та Тетяни Гоянюк (викладач Оксана Рудик).

Виставка триватиме впродовж місяця.

Автор: Оксана ЯСІНСЬКА
Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття