друкувати


"Революція на граніті". Івано-франківський "сіквел"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-19 10:00:06

«Революція на граніті» знайшла вчора своє відображення на бруківці обласного центру Прикарпаття.

Прохолодного, проте сонячного дня 18 жовтня на івано-франківському Вічевому майдані з’явилося кілька ретро-наметів радянського зразка, на кшталт тих, в яких колись жили комсомольські будівничі БАМу, біля них сиділи молоді хлопці з білими пов’язками на головах і руках, які тримали в руках плакати з гаслами «Ні союзному договору» та «Наш жовтень – наша перемога», наспівували пісні під гітару і грілися біля вогнища.

Все виглядало так, немов 21 рік тому, коли холодного жовтневого дня 1990 року близько 100 студентів українських вишів вийшли на холодний граніт площі Жовтневої революції (сьогодні Майдан Незалежності), щоби своїм голодуванням кинути виклик прогнилій на той час радянській системі управління.

Як виявилось, на цей раз голодувати ніхто не збирався … поки що. Організатори театралізованого дійства під назвою «Масол пішов – і влада піде!», а це активісти Івано-Франківської обласної організації Української народної партії, в такий спосіб хотіли вшанувати сміливих героїв студентського майдану, які тоді в 1990-у за якихось кілька днів домоглися більшого у наближенні справжньої незалежності України, ніж усі їхні попередники і послідовники за цілі роки.

«Сьогоднішньою акцією, – коментує акцію один голова управи обласної організації УНП Дмитро Чуйко, – ми нагадуємо громаді міста та краю, що 21 рік тому більше ста студентів змогли буквально за неповних двадцять днів без крові і зброї домогтися відставки Голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола, відмови від підписання нового союзного договору. Тоді на підтримку студентів готові були стати до страйку тисячі робітників. Сьогодні кожен має усвідомити, що саме він, вийшовши на страйк, вимагаючи відставки людиноненависницької влади зможе на кілька кроків наблизити нашу державу до цивілізованої Європи».

Слід зазначити, що учасники акції не тільки показували перехожим, «як це було далекого 1990-го», вони закликали івано-франківців та гостей обласного центру самим зробити конкретний, хоча й маленький крок, щоб наблизити Україну до Європи, а саме: написати на великому аркуші ватману імена тих, кому, на їх думку іще слід піти з політичного олімпу, щоб Україна стала цивілізованою процвітаючою європейською державою.

«Сьогодні багато хто вважає, – додає заступник голови обласної структури УНП Ярослав Свелеба, – що в Україні згортається демократія, а печерський суд став просто таки одіозним. Тому ми хочемо нагадати владі, що український народ в будь-який момент може вийти на майдан, і тоді будь-яка влада змушена буде піти».

Автор: Сергій БІЛИЙ