друкувати


Р.Марцінків: ДАІ заборонило перевізникам везти "свободівців" та "упівців" на Київ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-18 09:00:46

Близько ста мешканців Прикарпаття та практично всі депутати-«свободівці» взяли участь в заходах з відзначення 69-ї річниці Української повстанської армії, що відбулися 14 жовтня в місті Києві. Про це розповіли голова фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській міській раді Роман Онуфріїв та секретар міської ради «свободівець» Руслан Марцінків.

«Одною з програмних тез ВО «Свобода», – стверджує пан Марцінків, – є: 14 жовтня рано чи пізно буде державним святом в Україні. Тому ми відзначаємо річницю створення Української повстанської армії яка діяла протягом 18 років: з 1942 до 1960 року, коли на межі Івано-Франківської і Тернопільської областей стався останній бій останньої лоївки УПА. Тоді загинув Петро Пасічний та вся його боївка з трьох вояків. Це безпрецедентний випадок, коли армія без будь-якої підтримки з боку інших держав протистояла найпотужнішій армії світу, радянській тоталітарній державі».

Зі слів секретаря міськради, як і в попередні роки, цьогорічний виїзд на Київ зіштовхнувся з суттєвими перешкодами. Зокрема, 8 перевізників, з якими попередньо було досягнуто домовленостей про транспортування «упівців», «свободівців» та їх прихильників до столиці, в останній момент відмились, мотивуючи це забороною ДАІ. Державні автоінспектори нібито виявили, що технічний стан їх транспортних засобів не відповідає встановленим вимогам для перевезень на такі великі відстані.

«Тому збирати людей, – розповідає Р.Марцінків, – ми мусили, неначе в 30-х роках – конспіративно. Автобуси стояли в двох місцях: біля Центру патріотичного виховання ім. С. Бандери та позаду Меморіального скверу. Я не розумію: чого боїться наша влада?».

Загалом же, за словами «свободівців», участь в заходах у столиці взяли близько 10 тисяч осіб. Вони долучилися до урочистої ходи ветеранів визвольних змагань та зборі депутатів рад усіх рівнів від фракції ВО «Свобода». В свою чергу голова Івано-Франківської облради Олександр Сич передав учасникам заходів вітання від голови Братства ветеранів УПА Карпатського краю Фотія Володимирського.

Автор: Сергій БІЛИЙ