друкувати


Учень Долинського ліцею став срібним призером на Міжнародній олімпіаді з астрономії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-13 12:00:53

Учень 10-Б класу Долинського природничо-математичного ліцею Іван Ільницький став срібним призером на Міжнародній олімпіаді з астрономії та став найкращим під час виконання теоретичних завдань.

Іван Ільницький, успішно виступивши на обласній та Всеукраїнській олімпіадах з астрономії і здобувши диплом другого ступеня, став учасником конкурсних відбірково-тренувальних зборів до міжнародної учнівської олімпіади з астрономії.

Цьогоріч Україна вперше брала участь у таких змаганнях і дуже приємно, що саме наш Іван зумів мобілізувати всі свої зусилля, сконцентрувати увагу та згадати все, що вчив раніше і таки вибороти чільне місце у п’ятірці найдостойніших, які отримали честь представляти нашу державу на XVI-ій Міжнародній олімпіаді з астрономії. Серед п’яти учасників від України четверо здобули призові місця. Золото отримав Дмитро Федоряк з Дніпропетровська, друге місце виборов наш Іван Ільницький, якому, до речі, забракувало всього два бали до золотої медалі, а дві бронзи здобули хлопці з Києва та Харкова. Успіхи нашої країни просто вражають, можна сказати, що Україна просто «порвала» усіх учасників цих змагань. А їх, до речі, було чимало – близько 90 хлопців та дівчат з 19 країн світу змагалися за право називатися найкращим у науці про небесні світила. Олімпіада відбувалася у Казахстані, в місті Алма-Аті. Наукові змагання тривали три дні в одній із «бабеків» (так називають школи в Казахстані). Самі змагання відбувалися в дуже доброзичливій атмосфері. Хлопець знайшов там багато друзів та однодумців у такій нелегкій науці.

Астрономію у ліцеї починають вивчати в 11 класі. Але як може учень десятого класу стати одним з найсильніших у світі з того предмету, який ще не вивчав у школі? Перш за все велику роль відіграла допитливість хлопця, адже він цікавився точними науками ще з дитинства. Але великої подяки заслуговує його наставник – висококваліфікований вчитель фізики Мирослав Степанович Гаразд, який приклав чимало зусиль, щоб юний долинянин глибоко оволодів знаннями з фізики та астрономії. Упродовж трьох років хлопець є переможцем обласних і всеукраїнських олімпіад з фізики. І майже рік тому Іван серйозно зацікавився астрономією.

«Закони природи та закони небесної механіки – схожі, а оскільки я добре знаю фізику, то й астрономічна теорія далася мені легко», – розкриває таємницю успіху Іван.

У ліцеї немає ні телескопів, ні спеціального обладнання для того, щоб вивчати небесні світила, та все ж цікавість брала гору і юний астроном діставав книги з усіх-усюд: «Разом з учителем ми освоювали ази астрономії за шкільними підручниками радянського зразка, я також шукав книжки в різних бібліотеках, замовляв їх по Інтернету, а також мені вдалося дістати книгу аж Росії».

Під час змагань вболівали за хлопця та підтримували його усі рідні, близькі та просто знайомі. До Києва з ним поїхав батько, а вже літаком до столиці міжнародних змагань 2011 року з астрономії Казахстану Іванко полетів сам, прихопивши з собою терпіння, увагу та усі настанови вчителя. Нелегкими були змагання міжнародного рівня, та найважчим, як вважає Іван, було завдання спостереження за світилами:

«Нам потрібно було усього за 20 хвилин навести телескоп на конкретну зірку, вирахувати її координати чи відстань до землі, – розповідає хлопець. – Можливо я трохи розхвилювався, адже уперше телескоп побачив та почав ним користуватися лише влітку в Криму. Якби щось таке було в нашій школі, то, зрозуміло, що я був би першим, адже скажімо, в Китаї, Кореї, Казахстані ази астрономії починають вивчати ще з дитинства».

Кілька тижнів він провів у літній астрономічній школі при Кримському відділенні Академії наук України, займався із тренером – аспірантом Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Андрієм Сімоном. Ці заняття дуже допомогли юному ерудиту, адже тут він навчився всього того, чого не зміг освоїти у школі.За словами найдорожчої для Івана людини – матері, вчителя математики та класного керівника пані Світлани, зацікавлення небесними світилами у сина почалося від математики. «Я помітила, що моїй доньці подобається вивчати іноземні мови, а синові – вирішувати складні задачі. Коли у нього все виходило – то радів неймовірно. У нього хороші знання як з математики, так і з фізики. Але, коли постало питання вибирати з якого предмету представляти наш навчальний заклад на змаганнях всеукраїнського рівня – то він вибрав фізику. І уже здобуті знання проклали йому такий шлях до успіху. Я дуже пишаюся Іванком, адже це щастя для будь-якої мами виховувати такого сина». Надзвичайно радіють успіхам Івана однокласники.

«Ми активно вболівали за нього впродовж усього змагання і вірили в перемогу. Ми дуже раді, що навчаємося з таким розумним хлопцем, адже це і є стимулом для нас не відставати у оволодінні новими знаннями, в чому Ваня нам допомагає».

Окрім зацікавлення точними науками, юний долинянин любить грати в шахи, займається плаванням, є прекрасним гітаристом та має ще багато хобі. З планами на майбутнє поки що не визначився, та вже мріє про участь у наступній міжнародній олімпіаді з астрономії, що буде відбуватися у Південній Кореї. От тоді, каже Іван – він точно здобуде золото. Та хоч цього року він став срібним призером, для нас усіх він – переможець! Ми щиро вітаємо Івана Ільницького з величезним успіхом і віримо, що це далеко не остання перемога у його житті. Бажаємо йому якомога більше таких досягнень і щоразу підкорювати нові вершини.

Джерело: rada.dolyna.info