друкувати


Інваліди війни та Чорнобиля безкоштовно здаватимуть аналізи в медзакладах Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-10 12:00:09

Інваліди Великої Вітчизняної війни, інваліди-«чорнобильці» та діти-«чорнобильці» отримають право безкоштовно здавати аналізи в медичних закладах Прикарпаття.

Про це в суботу говорили голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк та начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Микола Олінійчук.

Чиновники відгукнулись на скарги представників «чорнобильських» громадських організацій, які кілька разів наголошували на тому, що інвалідам не під силу сплатити вартість усіх аналізів, які їм доводиться час від часу здавати під час медичних обстежень. Губернатор Прикарпаття запропонував, щоб таке рішення було прийнято на засіданні колегії обласного управління охорони здоров’я.

Нагадаємо: відповідно до частини 3 статті 49 Конституції України, «у державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно». Більше того: стаття 184 чинного Кримінального кодексу України передбачає санкції у вигляді штрафу до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців за незаконну вимогу оплати за надання медичної допомоги в державних чи комунальних закладах охорони здоров'я.

Поняття «медичної допомоги український законодавець визначив як діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв'язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв'язку з вагітністю та пологами. Вочевидь, поняття «діагностика» включає також і процедуру прийому аналізів.

То чи варто приймати подібні рішення по інвалідах, тим самим фактично легалізовуючи незаконне збирання плати з інших категорій громадян, а чи може попросту примусити усі зацікавлені сфери, як-от: медиків, чиновників та правоохоронців неухильно виконувати норми чинного закону?

Автор: Сергій БІЛИЙ