друкувати


Івано-Франківську на відзначення 350-річчя виділили із держбюджету 20 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-04 05:40:48

Недавно обласному центру Прикарпаття, місту Івано-Франківську, виділили із державного бюджету 20 млн грн на підготовку до відзначення у 2012 році 350-річчя.

Як запевняють міськвиконкомівці, ці кошти вони скерують, насамперед, на реконструкцію вулиці Шевченка, Центрального Народного дому №1, що на початку цієї вулиці, та парку Воїнів-інтернаціоналістів.

Довідково: Щорічно іванофранківці відзначають день міста в першу суботу травня. 1662 - рік заснування Івано-Франківська (Станіслава). Місто було засноване краківським каштеляном, згодом польним коронним гетьманом Анджеєм Потоцьким з відомого роду польських магнатів, і назване Станіславів (пол. Stanislaw) на честь батька. Це була фортеця для захисту від набігів кримських татар. 7 травня 1662 року місто Станіславів отримало Магдебурзьке право. Ця дата вважається днем заснування міста. Після першого розділу Польщі 1772 року це місто відійшло до імперії Габсбургів.

У 1962 р. місто Станіслав відзначило своє 300-річчя і було перейменоване на Івано-Франківськ, на честь видатного українського письменника та громадського діяча Івана Франка, який неодноразово тут бував, писав і читав свої твори.

В 2012 році День міста Івано-Франківськ припадає на 5 травня.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА