друкувати


Запрацював новий проект Карітасу "Анімаційна ферма"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-30 01:17:58

Активні дії по втіленню проекту "Анімаційна ферма" розпочалися ще з початку літа. Тоді для майбутньої ферми агрофірма "Степан Мельничук" виділила близько гектара землі із старою будівлею в селі П’ядиках. В свій час в ній сушили зерно. Тепер цю територію не впізнати, тому що тут мешкають вівці, а в недалекому майбутньому будуть ще й коні, кролі, птиця, бджоли. Недарма анімаційна ферма отримала назву "Ковчег".

В реалізації проекту допомогли чехи. Партнер коломийського Карітасу "Карітас Оломоуц" надав фінансову підтримку, а також волонтери з Чехії вклали в ферму чимало фізичних зусиль. Крім того, вони виступали постійними порадниками, тому що мають чималий досвід. Вацлав Кєпрт, директор архієпархіального центру "Карітас Оломоуц" розповів, що в свій час вони їхали по той досвід до країн Західної Європи (Німеччини, Голландії).

"Ми допомагаємо для того, щоб потім коломиян могли потім самі собі допомогти", - зазначив гість із Чехії. Кошти для ферми збирали прості чехи під час свята Трьох царів.

На відкриття ферми приїхали ще гості з-за кордону: о. Ростислав Стройвус – заступник директора гуманітарного відділу "Карітас Оломоуц" та Радован Гумулак – генеральний секретар "Карітас Словаччина". Крім того, були представники районної та міської влади, єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії Кир Микола Сімкайло, мешканці села П’ядики та всі ті, хто долучився до відкриття ферми.

Офіційне відкриття ферми поблагословив владика УГКЦ Микола Сімкайло: освятив приміщення та стадо овець. Сподівається, що в майбутньому гектар землі, на якому знаходиться "Ковчег" повністю від реставрують та приведуть в порядок.

"Дуже своєрідний проект започатковано на території нашої єпархії, - мовив Микола Сімкайло. – Символом християнського народу є овечки і добрий пастор мусить бути над ними, щоб ця ферма приносила велику користь всім людям".

Головним завданням цієї ферми є допомога дітям з особливими потребами через контакт з тваринами. Чекатимуть тут і звичайних дітей, яким бракує спілкування з живою природою. З цією метою споруджено рекреаційну зону для сімейного відпочинку.

На даний час на ферму завезли 25 овець, за якими доглядають досвідчені пастухи. Наступного тижня будуть коні. Для людей споруджено альтанку для відпочинку, а також ігровий майданчик для дітей.

На фермі вже працюють жителі села П’ядики. За словами сільського голови Романа Сікорського, для людей велика честь мати в селі таку ферму.

"З відкриттям ферми зросте зайнятість в селі, - каже війт. – А це означає, що люди матимуть роботу і не буде потреби їхати світ за очі за шматком хліба. Дуже приємно, що така велика занедбана територія буде мати догляд та служитиме людям. Я думаю, що ферма "Ковчег" стане хорошим початком відродження сільськогосподарської галузі та процвітання благодійності."

На разі ініціатори анімаційної ферми, стверджують, що роботи зроблено вже чимало, але на цьому спинятися ще рано. Сергій Триф’як, директор БФ "Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії", каже, що потрібно в стайні доробити ще стелю. Коли ж завезуть коней, їм також потрібно підготувати теплі стійла та манеж для прогулянок.

В планах Карітасу виготовлення з овечого молока бринзи, використання шерсті, а при збільшенні поголів’я – продаж овець. Відродження такого промислу – це теж один з пріоритетів роботи ферми. За словами Сергія Триф’яка, наші діди не уявляли свого життя без тісного співіснування з природою. Люди вміли користуватися її дарами, живучи в гармонії. Натомість зараз тваринництво в занепаді і його слід розвивати.

Джерело: Прес-служба БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»