друкувати


Розпочато підготовку до проведення Європейського тижня місцевої демократії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-30 02:15:26

11-16 жовтня відповідно до Указу Президента України "Про Європейський тиждень місцевої демократії" № 922/2007 від 27 вересня 2007 року та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 року №2167-р і доручення Віце-прем’єр-міністра В.Тихонова від 23 грудня 2010 року №51240/3/1-10 в області будуть проводитися заходи з відзначення Європейського тижня місцевої демократії.

Відповідно до зазначеного Указу Європейський тиждень місцевої демократії проводиться в Україні щорічно в тиждень, який включає 15 жовтня – дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування в 1985 році.

Одним з перших заходів з підготовки до проведення Тижня у нашій області стало проведення 29 вересня Інтернет-конференції на тему «Регіональний досвід проведення Європейського тижня місцевої демократії в Україні та міжнародне співробітництво у сфері місцевого самоврядування з європейськими партнерами» за участю Івано-Франківського, Чернігівського і Севастопольського центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Зазначена конференція ініційована Івано-Франківським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій і проводилася з метою обміну досвідом і координації спільних дій щодо підготовки до відзначення Європейського тижня місцевої демократії в регіонах України у цьому році.

Спеціальним гостем конференції був референт Фонду Ганса Зайделя (ФРН) доктор Юрген Вальхсхьофер, який проводить у ці дні у центрі семінар «Сприяння органів місцевого самоврядування розвиткові підприємництва та залучення інвестицій» для посадових осіб місцевого самоврядування.

Участь у конференції від Івано-Франківської області взяли також доктор політичних наук, професор кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Іван Монолатій,начальник управління державної служби Головдержслужби України в Івано-Франківській області Степан Мороз, начальник відділу міжрегіональної інтеграції та міжнародної технічної допомоги головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Лідія Худецька, працівники центру таголовного управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Довідка: Європейський тиждень місцевої демократії (ЄТМД) є загальноєвропейською кампанією, яка передбачає одночасне проведення на національному та місцевому рівнях комплексу заходів, націлених на активізацію процесів розповсюдження інформації щодо принципів та досягнення місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень.

У 2007 році ЄТМД офіційно стартував 15 жовтня під час проведення 15-ої сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (м.Валенсія, Іспанія), а в 2008 році ЄТМД проводився з 13 жовтня 2008 року в 47 країнах-членах Ради Європи. Відтоді він став щорічною загальноєвропейською акцією.

Місія Європейського тижня місцевої демократії - проведення в містах та регіонах всієї Європи інформаційно-роз’яснювальних кампаній стосовно:

· принципів функціонування національних органів самоврядування та залучення до цього процесу громадян;

· європейських стандартів та кращих практик місцевого і регіонального розвитку;

· ролі та інструментів інституцій спільної Європи в процесі зміцнення демократії на місцях.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики