друкувати


На Коломийщині запрацював новий проект Карітасу "Анімаційна ферма"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-29 10:00:34

28 вересня 2011 року о 12.00 в селі П’ядики Коломийського району відбулося відкриття анімаційної ферми «Ковчег».

Активні дії по втіленню проекту «Анімаційна ферма» розпочалися ще з початку літа. Тоді для майбутньої ферми агрофірма «Степан Мельничук» виділила близько гектара землі із старою будівлею в селі П'ядики Коломийського району. В свій час в ній сушили зерно. Тепер цю територію не впізнати, тому що тут мешкають вівці, а в недалекому майбутньому будуть ще й коні, кролі, бджоли.

В реалізації проекту допомогли чехи. Партнер коломийського Карітасу «Карітас Оломоуц» надав фінансову підтримку, а також волонтери з Чехії вклали в ферму чимало фізичних зусиль. Головним завданням цієї ферми є допомога дітям з особливими потребами через контакт з тваринами. Чекатимуть тут і звичайних дітей, яким бракує спілкування з живою природою. 3 цією метою споруджено рекреаційну зону для сімейного відпочинку.

На даний час на ферму завезли 25 овець, за якими доглядають досвідчені пастухи. Для людей споруджено спеціальну кімнату для відпочинку. В планах Карітасу виготовлення з овечого молока бринзи, використання шерсті, а при збільшені поголів'я - продаж овець. Відродження такого промислу - це теж один з пріоритетів роботи ферми. За словами Сергія Триф'яка, директора БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії», наші діди не уявляли свого життя без тісного співіснування з природою. Люди вміли користуватися її дарами, живучи в гармонії. Натомість зараз тваринництво в занепаді і його слід розвивати.

На відкритті були присутні : заступник голови Коломийської РДА Леся Білищак, директор архієпального центру «Карітас Оломоуц» Вацлав Кєпрт, заступник директора гуманітарного відділу «Карітас Оломоуц» о. Ростислав Стройвус, генеральний секретар «Карітас Оломоуц» Родован Гумулак, П’ядицький сільський голова Роман Сікорський.

Ферму освятив Преосвященний владика Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ о. Микола Сімкайло та священник УГКЦ с. П’ядики о. Роман.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА