друкувати


Відбувся прес-тур для ЗМІ Івано-Франківщини в рамках презентації "Чумацького шляху"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-27 02:00:03

22 вересня 2011 року відбувся прес-тур для ЗМІ області в рамках презентації туристичного маршруту «Чумацький шлях».

Серед запрошених були начальник управління у справах преси та інформації ОДА Іван Дячишин, представники обласних та районних ЗМІ: газета «Галичина», газети Верховинського, Городенківського, Снятинського, Тлумацького районів, коломийська районна газета «Вільний голос», газети «Коломийська правда», «Коломийські вісти», телерадіокомпанія «НТК».

У рамках прес-туру представники обласних ЗМІ оглянули експозиції музею «Писанка», експозиції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, центр сміху «Весела оселя» у місті Коломия, а тоді переїхали до садиби зеленого туризму «Княжий Град» (село Княждвір). Тут ознайомилися з інфраструктурою садиби та з пішохідним туристичним маршрутом «Чумацький Шлях».

Пропонований туристичний маршрут розпочинається від однієї з кращих в Україні садиб «зеленого» туризму «Княжий Град», що в селі Княждвір на Коломийщині. Саме село Княждвір свого часу було резиденцією та місцем відпочинку галицьких князів. Перша писемна згадка про село датована 1427 роком. У Львівському архіві зберігається план і опис княжого двору, що знаходився на його території. Також з архівних документів відомо, що у 1648-1654 роках у княждвірських лісах добували і варили сіль. Саме сіль і тисове дерево дали поштовх для будівництва княжого маєтку.

Садиба «зеленого» туризму «Княжий Град» розпочала діяльність у 2006 році. Розташована за 12 км від міста Коломия між високих смереково-ялинових лісів, понад річкою Прут. За недовгий час роботи садиба досягла чималих успіхів в галузі надання послуг «зеленого» та агротуризму. Це єдина категоризована садиба на Коломийщині, яка має так звані «три ялинки», що є ознакою найвищої якості сільського «зеленого» туризму. Садиба є учасником різноманітних туристичних проектів і програм: «Зелене кільце Прикарпаття», «Велокраїна», «Маршрут доброти Івано-Франківщиною».

Туристичний проект «Маршрут доброти Івано-Франківщиною» дає вільний доступ до садиби та комфортне перебування в ній людям з обмеженими функціональними можливостями.

На ІХ Всеукраїнській виставці-ярмарку сільського туризму «Українське село запрошує» садиба «Княжий Град» визнана «Кращою гостинною садибою 2010 року в Україні».

Також на території села знаходиться Тисовий біосферний заказник загальнодержавного значення «Княждвірський», який створено в 1974 році з метою охорони рідкісного насадження тису ягідного, збереження своєрідного ландшафту в природному стані. Заказник знаходиться у віданні Коломийського держлісгоспу. Загальна площа заказника – 206 га. Це один з найбільших заказників насадження тису ягідного у Європі, що має наукову і практичну цінність.

Краєзнавчий музей флори і фауни Карпат засновано 1978 року на території ботанічного заказника. Експозиції відтворюють історію краю, відомості про природо- кліматичні особливості Карпат. Експонуються породи рідкісних і зникаючих тварин, птахів, рослин, колекції рідкісних комах, корисних копалин, виставка «Витвори природи».

Маршрут «Чумацький шлях» пропонує знайомство з красою природних багатств краю та пішу прогулянку до одного з давніх джерел і нещодавно відновленої солеварні, а також власноручне добування солі з соляної ропи.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА