друкувати


Івано-Франківській бригаді тактичної авіації – 71 рік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-24 07:37:37

В 114-тій Івано-Франківській Таллінській Ордена Червоного прапора бригаді тактичної авіації сьогодні свято. Цій унікальній у своєму роді військовій частині, на плечі військовослужбовців якої ліг важкий, проте почесний обов’язок захисту західних повітряних кордонів нашої Батьківщини, сьогодні виповнюється 71 рік.

Саме 71 рік тому, 24 вересня 1940 року було підписано наказ про формування 159-го винищувально-авіаційного полку, який став праобразом бригади. «Йшла друга світова війна, – розповідає офіцер відділення виховної роботи військової частини капітан Іван Бондарєв, – і завдання прикриття з повітря західних рубежів тодішнього Радянському Союзу було життєво важливим». Формування частини відбувалось на аеродромі Дно, під Ленінградом, а далі була війна. «Своє бойове хрещення, - продовжує пан Бондарєв, – полк отримав практично у перші дні війни, зіткнувшись у важких повітряних боях з досвідченими німецькими асами. На своєму подальшому бойовому шляху льотчики частини здійснили понад 9 тисяч бойових вильотів, знищивши 387 ворожих літаків. За доблесть і відвагу виявлену у повітряних боях з супротивником 9 військовослужбовцями 159-го полку було присвоєно високе звання Герой Радянського Союзу, при чому командир полку – полковник Петро Покришев – двічі. Найбільше відзначились військові авіатори у боях за визволення Прибалтики, за що частину було нагороджено орденом Червоного прапора, а за відмінні дії у боях за столицю Естонії полку було присвоєно почесне найменування «Таллінський».

Сьогодні сформована на базі уславленої бойової частини 114-та бригада тактичної авіації (в 2009 році, за клопотанням командування частини, їй за місцем дислокації було присвоєне найменування «Івано-Франківська», а в 2010 році особовий склад бригади отримав з рук представника Президента України новий бойовий прапор) є сучасною бойовою частиною, чиї винищувачі МіГ-29 надійно оберігають мирне небо над нашою країною. «Про славний бойовий шлях бригади, - розповідає капітан Бондарєв, - говорить емблема частини, зображена на нарукавних нашивках військовослужбовців, а починаючи з цього року – ще й власна відзнака – нагрудний знак із зображенням гербів міст Івано-Франківська та Талліна, який вручається командуванням військовослужбовцям, які позитивно проявили себе у бойовій підготовці та військово-службовій дисципліні».

Саме такі нагрудні знаки разом з іншими нагородами та подяками кращі військові авіатори з рук командира частини – полковника Сергія Биховця сьогодні, під час урочистостей з нагоди 71-річчя бригади.

Традиційно вже військовики відзначили день народження своєї частини святковим шикуванням на аеродромному плацу, який завершився урочистим проходженням вишикуваних у парадні коробки військових підрозділів та святковим концертом.

Втім, окрім традиційних святкових елементів, на винуватців святкування чигали також чимало оригінальних сюрпризів, як-от: справжні лицарські бої від Івано-Франківського клубу військово-історичної реконструкції «Чортополох», чудеса на віражах (щоправда не в небі, а на аеродромній бетонці) від майстрів Івано-Франківського автомобільного клубу та справжні польоти авіації – щоправда не винищувачів МіГ-29, а виготовлених вихованцями Івано-Франківського центру науково-технічної творчості діючих моделей літальних апаратів.

Автор: Сергій БІЛИЙ