друкувати


З військовими комісарами провели інструктивно-методичний збір

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-24 09:00:19

23 вересня, під керівництвом тимчасово виконуючого обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковника Ігора Родзяка відбувся інструктивно-методичний збір з питань організації та проведення осіннього призову громадян України на строкову військову службу з районними (міськими) військовими комісарами та начальниками відділень комплектування.

Традиційно для таких заходів було проведено аналіз недоліків, допущених у процесі весняного призову на строкову військову службу, а також ґрунтовно розглянуті питання організації і проведення чергового осіннього призову в області у жовтні-листопаді цього року.

Зокрема, виступаючи перед присутніми офіцерами начальник відділу обліково-призовної роботи – заступник військового комісара (з призову) Львівського обласного військового комісаріату підполковник Валерій Дрібниця зазначив: "Цієї весни військові комісаріати області загалом провели призов громадян України на строкову військову службу організовано, своєчасно. Звичайно, були і недоліки, але ми вчасно зуміли їх ліквідувати, що дозволило у повному обсязі виконати встановлений наряд . Більш організовано і якісно проводилась робота військовими комісарами Турківського РВК, Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного ОРВК та Дрогобицько-Бориславського ОРВК. В гіршу сторону з організації та проведенню призову відзначилися Галицько-Франківський ОРВК, Жовківський РВК, Пустомитівсько-Городоцький ОРВК та Стрийський ОМВК. Сподіваюсь, що у цих колективах зробили висновки і ситуація восени виправиться на краще...".

У свою чергу тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Львівського обласного військового комісаріату полковник Ігор Родзяк, у своєму виступі порушив актуальне питання, а саме – неприбуття призовників на призовні комісії, їхній облік та покарання згідно чинного законодавства України.

– Ви всі добре знаєте, що проблема ухилення призовників від проходження призовної комісії та призову на строкову військову службу є і вона повторюється з року в рік. Однак аналіз проведений цього року показує, що робота з таким контингентом на місцях має скоріше епізодичний характер, а не системний підхід до виконання вимог чинного законодавства України. Потрібно активізувати роботу на місцях, аби населення знало, що за неявку призовника буде покарано*, – зазначив офіцер.

Він також нагадав присутнім, що районні військові комісари зобов’язані особисто контролювати прибуття призовників для проходження призовної комісії, а стосовно осіб, які не прибули на призовну дільницю, вживати заходів для встановлення причин їх неявки і розшуку.

– Призовникам, які не прибули для проходження призовної комісії з поважних причин, визначається інший день для її проходження. Про всі випадки неприбуття призовників для проходження призовної комісії без поважних причин районні військові комісаріати повідомляють органи внутрішніх справ щодо їх розшуку. Органи внутрішніх справ у встановленому законом порядку зобов’язані проводити розшук, затримання і доставку до районних військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання загального військового обов’язку, – сказав полковник Ігор Родзяк.

Наприкінці інструктивно-методичного збору присутнім було доведено вимоги з організації у жовтні-листопаді роботи призовних дільниць під час призову "Осінь-2011". Зокрема, звернено особливу увагу на дотримані положень методичного посібника командувача Західного оперативного командування "Про порядок проведення районних (міських) призовних комісій (комісій з питань приписки) та обладнання призовних дільниць. Обладнання та організація роботи збірних пунктів обласних військових комісаріатів".

Завершився захід ознайомленням учасників збору із роботою призовної дільниці Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного об’єднаного військового комісаріату.

* Призовники притягуються до адміністративної відповідальності (ст..48 Постанови Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 року № 352): «За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсуття або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади…»

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ