друкувати


Діти з багатодітних родин будуть поступати до українських ВНЗ поза конкурсом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-15 03:40:10

Уряд на засіданні 7 вересня підтримав законопроект "Про внесення зміни в статтю 19 Закону України "Про охорону дитинства", повідомляє прес-служба Міністерства освіти й науки, молоді та спорту України.

Закон гарантує дітям з багатодітних родин, у складі яких є п'ять і більше дітей, а також особам у віці від 18 до 23 років з таких родин зарахування поза конкурсом на навчання у вищі навчальні заклади державної й комунальної форми власності всіх рівнів акредитації.

Необхідність розгляду цього проекту обумовлена тим, що відповідно до діючого законодавства, діти з багатодітних родин звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони одержують уперше. Фактично виконання цієї норми вимагає переведення всіх дітей зазначеної категорії, що навчаються на контрактній основі, на навчання за державним замовленням. Однак реальний механізм реалізації цієї норми відсутній, оскільки обсяг державного замовлення ВНЗ щорічно визначається лише на перший курс кожного кваліфікаційного рівня. Тому за станом на сьогодні фактично не існує можливості перевести студентів з багатодітних родин на навчання по державному замовленню на старших курсах. Неможливо прорахувати, яка кількість таких осіб вступить на навчання за контрактом на перший курс і вимагатиме переведення на держбюджет.

"Таким чином, прийняття цього законопроекту має велике значення для посилення соціального захисту дітей цієї категорії й забезпечує реальний механізм їхнього безкоштовного навчання", - заявили в міністерстві освіти.

Джерело: Освітній портал