друкувати


14 вересня в галереї "Дзиґа" відкриття виставки "Project Pripyat: поетичні розкопки"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-12 09:00:19

У середу 14 вересня о 17:00 в галереї "Дзиґа" відбудеться  відкриття виставки "Project Pripyat: поетичні розкопки", що поєднує творчість норвезьких фотографів і поетів на залишках Прип'яті.

Норвезькі фотографи Шялґ Екеланд (Skjalg Ekeland) і Бьорґе Б’яртманн Б’єрк (Børge Bjartmann Bjerck) і поет Тер’є Геллесен (Terje Hellesen) дослідили радіоактивне місто Прип’ять із допомогою фотографії та поезії. Кожен із митців працював у Зоні окремо, а вже згодом результати їхньої праці було поєднано в триптихи, які й представлено на виставці. Репортажна фотографія, художня фотографія та поезія стають унікальними засобами, з допомогою яких митці проводять «розкопки» цих сучасних Помпеїв.

Акція проходить у  рамках Шостого міжнародного літературного фестивалю під час 18 Форуму видавців у Львові.

Переклад із новонорвезької: Лев Грицюк

Шялг Екланд (Skjalg Ekeland) працює прес-фотографом у місті Берген, Норвегія. У цьому проекті він зосередив увагу на об’єкті через перехрещення життя, покинутих предметів, старих фотографій та панорами Прип’яті. Боротьба між спорудами та природою має відчутну присутність в його роботах.

Бьорге Бяртман Бєрк (Børge Bjartmann Bjerck) працює художнім фотографом в місці Флорьо, Норвегія. Його фокус - перспектива мікрокосмосу. Він розглядає знос та розпад через призму фото крупного плану. Там, де інші бачать тільки руїни, Бєрк знаходить нове життя та чудові візерунки. Через його абстрактні світлини можна сприймати світ з декількох перспектив одночасно; те, що є, те що буде, та те, що загинуло. Краса та огидність у своєму поєднанні.

Поет Терьє Гелєсен також є мешканцем міста Флорьо, Норвегія. У цьому проекті він запропонував незвичний, майже фотографічний підхід. Він працював з диктофоном, записуючи свої імпульси та відчуття під час перебування на місцевості. Такий підхід додав емоційності та настрою його віршам.