друкувати


8 вересня розпочалися спільні навчання українських та болгарських військовослужбовців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-09 09:00:15

Вчора, 8 вересня, на Львівщині на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки стартувала активна фаза багатонаціонального навчання «Ротаційні сили Чорноморського регіону - 2011».

Близько двох тижнів на навчальних місцях Центрального військового містечка, тактичного поля та поля підготовки миротворчих підрозділів, учасники навчання удосконалювали навики за миротворчою тематикою.

Зокрема, впродовж першого тижня українські військові інструктори провели з учасниками навчання заняття із загальних принципів та визначення операцій з підтримки миру, ознайомили з Правом ведення війни, основними положеннями міжнародного гуманітарного права. Значна увага приділялася тактико-спеціальним процедурам під час виконання миротворчих операцій, правилам застосування сили.

Враховуючи сучасний досвід діяльності миротворчих сил у зонах конфлікту, українські військові інструктори акцентували увагу учасників навчання на питаннях мінної безпеки, ведення радіопереговорів, наданні першої медичної допомоги під час поранень, несенні служби на спостережному пості та під час охорони важливого об’єкту.

На другому тижні українські та болгарські військовослужбовці вивчали зразки саморобних вибухових пристроїв, способи їх виявлення на місцевості, виконували миротворчі завдання в зоні відповідальності.

Сьогодні навчання увійшли у фінальну стадію. За сценарієм, український та болгарський підрозділи здійснили марш та зайняли зону відповідальності 1-ї багатонаціональної роти і приступили до виконання завдань за призначенням. Іншими словами особовий склад підрозділів, що навчаються, облаштували і зайняли польовий табір. Як пояснив керівник навчання «Ротаційні сили Чорноморського регіону - 2011» підполковник Ігор Зенін, розташування багатонаціонального підрозділу нагадує невеличку військову базу під символічною для українців назвою — «Хортиця», яка виконана із дотриманням стандартів провідних країн світу. Периметром табору здійснена обваловка, що імітує огорожу і облаштовані місця для стрільби по секторах кругової оборони. Крім того з польового табору можна вести стрільби бойовими патронами по мішенях, які керуються за допомогою пульта управління ротного тактичного комплекту. Іноземні спостерігачі дали високу оцінку новоствореному об’єкту, адже на ньому можна відпрацьовувати практично весь комплекс миротворчих процедур.

— Особливість цьогорічного заходу полягає у тому, що вперше українські військові інструктори самостійно проводять заняття та виставляють оцінки тим, хто навчається, — зауважив підполковник Ігор Зенін. — Для того, щоб наші офіцери самостійно працювали, колектив МЦМБ йшов практично десять років. Майже всі інструктори мають досвід участі у різноманітних миротворчих місіях. У них досить великі права і повноваження. Особливо це стосуються заходів безпеки. Своїх підлеглих за рівнем підготовки вони оцінюють за такими критеріями, як «добре підготовлений», «підготовлений», «потребує додаткових занять».

Варто зауважити, що десять американських морських піхотинців, які беруть участь у цьому навчанні, лише спостерігають за діями інструкторів і за особовим складом українського та болгарського підрозділів.

— Основні завдання цього навчання, вважаю, були досягнені, — сказав представник Програми «Глобальної ініціативи з підтримки миротворчих операцій» Роберт Лідстоун. — А найголовніше — військовослужбовці зрозуміли різницю між миротворчими і військовими операціями. Тому у підсумку нинішніх маневрів можна із упевненістю говорити, що українські миротворці можуть бути використані під егідою ООН у будь-якій частині світу та гарячій точці, якщо це буде потрібно. На даний момент це може бути в Азії або на африканському континенті. Українці натреновані і готові для виконання таких завдань.

За підсумками навчання учасники отримають відповідний сертифікат, і у подальшому перебуватимуть у резерві для участі в міжнародних миротворчих місіях.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, Регіональний медіа-центр МО України