друкувати


Ковальському святу в Долині – бути!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-07 05:00:35

Цього понеділка міський голова Долини провів цікаву нараду з представниками давньої української професії – майстрами ковальської справи. Темою обговорення стало відродження та збереження ковальських традицій в місті Долині.

Це й не дивно, адже ковальство з давніх-давен манило своєю неповторністю, силою та витонченістю робіт. Ковалі виготовляли зброю, інструменти, реманенти, замки, ключі, інші хатні та господарські (підкови для коней) та звичайно художні вироби (художня ковка ґратів, воріт) тощо. Без ковальської майстерності не могло обійтися жодне селище чи містечко.

Проте, сьогодні, на жаль, ми спостерігаємо занепад цієї древньої професії. З розвитком науки й техніки багато чого замінили новітні приладдя, які витіснили з ринку якісні ковальські вироби. Тим не менш, слід визнати, що дедалі частіше українці звертаються до сучасних ковалів за порадою, цікавою ідеєю та незвичайним ковальським  витвором, що неодмінно тішить.

Започаткований в Івано-Франківську Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва яскраво демонструє повернення до ковальських традицій. З року в рік на вулицях обласного центру з’являються нові, цікаві та новаторські ковані вироби. Вони радують око мешканців та гостей міста, звеселяють вулиці, додаючи їм атмосфери казковості.

А після святкування цьогорічного Дня міста в міській раді зародилася чудова ідея започаткування ковальського свята і в Долині. Присутні на нараді місцеві майстри-ковалі Володимир Гавриш, Євген Кравців, Володимир Пилипів та Руслан Попадинець ділились своїми враженнями від Дня міста та розвивали ідею створення традиційного ковальського свята в місті Долині.

В результаті обговорення було вирішено на наступну зустріч винести конкретні ідеї щодо формату свята, а також визначитись із тим, який подарунок воно має залишити місту Долині.

Тож, звертаємось до Вас, шановні долиняни! Як що ви маєте цікаві та   новаторські ідеї щодо формату свята та бачення самого кованого виробу, який міг би радувати око перехожих мешканців та гостей міста – просимо поділитись ними з міською радою.

Джерело: Офіційний сайт Долинської міської ради