друкувати


Станції «швидкої…» стануть самостійними юридичними структурами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-06 03:15:06

Згідно з планами реформування системи охорони здоров’я в Україні, які 7 липня «узаконила» Верховна Рада, ухваливши низку доповнень до чинного законодавства, службу надання невідкладної медичної допомоги (НМД) відокремлять од лікувальних установ.

Станції «швидкої…» стануть самостійними юридичними структурами й головні лікарі центральних районних та міських лікарень не матимуть більше жодних прав на них. Зростуть і обсяги фінансування цієї служби — на її потреби й розвиток щороку виділятимуть десятину виділених для медичної галузі коштів.

Як повідомив начальник головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Микола Олінійчук, НМД — це саме та служба, яка має повсякчас перебувати у всеозброєнні — з належною кількістю транспорту й пального для нього, ліків та інших засобів для надання допомоги, висококваліфікованих фахівців тощо. і вона обслуговуватиме лише хворих людей, які потребують негайної допомоги. Нині ж її наразі використовують і для інших потреб — для перевезення консультантів, приміром.

До речі, за словами керівника профільного підрозділу ОДА, окремими юридичними особами стануть і центри надання первинної медико-санітарної допомоги (ЦНПМСД), які функціонуватимуть у кожному районі. Головні лікарі ЦНПМСД підпорядковуватимуться напрямки керівникам РДА. А стаціонарний рівень охорони здоров’я у районах підлягатиме обласному управлінню медицини.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА